Μετά από μια δεκαετία επιταχυνόμενης ανάπτυξης, η επέκταση της παγκόσμιας ανανεώσιμης ενέργειας αναμένεται να επιβραδυνθεί ελαφρώς το επόμενο έτος λόγω συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ-IEA)υπογραμμίζει τον εκτεταμένο αντίκτυπο του αυξανόμενου κόστους των πρώτων υλών. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενισχύσει επειγόντως την καθαρή ενέργεια καθώς αγωνίζεται να διαφοροποιήσει τις πηγές καυσίμων της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση της αδειοδότησης και η παροχή των σωστών κινήτρων για ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μερικές από τις πιο σημαντικές ενέργειες που μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις της ενεργειακής ασφάλειας και της αγοράς», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΟΕ, Fatih Birol.
Συνολικά 319 γιγαβάτ ανανεώσιμης ισχύος πρόκειται να προστεθούν φέτος και 317 γιγαβάτ το 2023, σύμφωνα με τον ΔΟΕ. Αυτό είναι ακόμα ένα γρήγορο κλιπ, αλλά θα ήταν η πρώτη επιβράδυνση σε τουλάχιστον μια δεκαετία.
Ο οργανισμός εκτιμά ότι το κόστος εγκατάστασης μιας νέας ηλιακής εγκατάστασης κλίμακας κοινής ωφέλειας ή ενός νέου χερσαίου αιολικού πάρκου έχει αυξηθεί κατά 15% έως 25%, σε σύγκριση με το 2020. Το αυξανόμενο κόστος μεταφοράς είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για την αιολική ενέργεια, ενώ οι αυξήσεις του κόστους ηλιακής ενέργειας είναι ισόποσα κατανοµή µεταξύ των αυξανόµενων τιµών για τις µεταφορές και τα υλικά.
Η νέα δυναμικότητα που τέθηκε σε λειτουργία το 2022 και το 2023 εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να μειώσει «σημαντικά» την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο στον τομέα της ενέργειας της Ευρώπης, σύμφωνα με την έκθεση.