Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σρι Λάνκα, κηρύχθηκε απαγόρευσης κυκλοφορίας

Ισχυρή στρατιωτική και αστυνομική δύναμη ορίστηκε ως τοποτηρητής του μέτρου. Έκρηξη οργής μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάξα. Πλήθος προσπάθησε να εισβάλει σε συγκρότημα που είχε καταφύγει ο αδερφός του, Προέδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σρι Λάνκα, κηρύχθηκε απαγόρευσης κυκλοφορίας

Χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σήμερα στη Σρι Λάνκα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα γίνει σεβαστή η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί, μία ημέρα μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάξα έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Η χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων είναι αντιμέτωπη εδώ και πολλές εβδομάδες με διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση των Ρατζαπάξα έπειτα από τις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, τη βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα μετά την ανεξαρτησία της το 1948.

Ο στρατός απομάκρυνε σήμερα νωρίς το πρωί τον πρωθυπουργό από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο προκειμένου να τον μεταφέρει σε ασφαλές σημείο, αφού χιλιάδες διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό συγκρότημα.

«Έπειτα από μια επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πριν την αυγή, ο πρώην πρωθυπουργός και η οικογένειά του απομακρύνθηκαν σε ασφαλές σημείο από τον στρατό», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Αφού κατάφεραν να παραβιάσουν την κεντρική πύλη της οικίας του Μαχίντα Ρατζαπάξα στο Κολόμπο, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο κεντρικό, διώροφο κτίριο όπου είχε καταφύγει με την οικογένειά του ο αδελφός του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα.

«Στο συγκρότημα ερρίφθησαν τουλάχιστον δέκα βόμβες μολότοφ», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Δεκάδες σπίτια που ανήκουν σε υποστηρικτές των Ρατζαπάξα πυρπολήθηκαν αλλού στη Σρι Λάνκα, ενώ στη χώρα επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πυροβόλησε στον αέρα για να εμποδίσει το πλήθος να περάσει τις τρεις εισόδους του πρωθυπουργικού συγκροτήματος, συμβόλου της κρατικής εξουσίας.

Ο Μαχίντα σε ασφαλές μέρος

Οι διαδηλωτές και θρησκευτικοί ηγέτες στη Σρι Λάνκα κατηγορούν τον Μαχίντα Ρατζαπάξα ότι υποκίνησε τους υποστηρικτές της οικογένειάς του να προκαλέσουν τα επεισόδια της Δευτέρας στα οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν σχεδόν 200. Αυτή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα μετά την καταστολή της αντικυβερνητικής διαδήλωσης στις 19 Απριλίου, όταν έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 24.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, που υπέβαλε την παραίτησή του μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ασφαλές σημείο, το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί.

Χθες στη Νιταμπούγα, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το Κολόμπο, ο Αμαρακίρθι Αθουκοράλα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, αυτοκτόνησε αφού άνοιξε πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι εμπόδιζαν το αυτοκίνητό του να προχωρήσει.

Ένα από τα δύο θύματα, ηλικίας 27 ετών υπέκυψε στα τραύματά του, και ο σωματοφύλακας του βουλευτή εντοπίστηκε νεκρός.

Δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Γουιρακέτιγια όταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος πυροβόλησε εναντίον των διαδηλωτών.

Οι γιατροί στο κεντρικό νοσοκομείο του Κολόμπο επεσήμαναν ότι μεγάλος αριθμός τραυματιών διακομίστηκε εκεί, ανάμεσά τους πολλοί υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος, τους οποίους βοήθησε ο στρατός.

Ο Γκοταμπάγια εξακολουθεί να έχει την εξουσία

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα παραμένει στη θέση του, έχοντας διευρυμένες εξουσίες και όντας επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διορίζει και να αποπέμπει υπουργούς, αλλά και δικαστές, ενώ χαίρει ασυλίας.

«Αν ο πρόεδρος Ρατζαπάξα δεν παραιτηθεί, κανείς, είτε πρόκειται για το πλήθος στους δρόμους είτε οι βασικοί πολιτικοί παράγοντες, δεν θα ηρεμήσει», δήλωσε ο αναλυτής Μάικλ Κούγκελμαν του αμερικανικού think tank Wilson Center.

Για τον Αχίλ Μπέρι του Asia Society Policy Institute δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα κινηθεί ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα. Ίσως παραιτηθεί, ίσως διορίσει μεταβατική κυβέρνηση και παραιτηθεί στη συνέχεια, ή ακόμη μπορεί να καταστείλει τις διαδηλώσεις ή να περιμένει «να υποχωρήσουν από μόνες τους», σημείωσε ο Μπέρι.

Όμως ό,τι κι αν συμβεί, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει «αντιδημοφιλείς αποφάσεις» για την ανάταξη της κατεστραμμένης οικονομίας της χώρας.

Οποιοδήποτε δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις η Σρι Λάνκα, θα σημάνει «αύξηση των φόρων και μείωση των κρατικών δαπανών, έναν πολιτικά τοξικό συνδυασμό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v