Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Τέλος στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εντός 6μήνου

(upd) Σήμερα συναντώνται τα κράτη-μέλη για να συζητήσουν και ενδεχομένως να εγκρίνουν την πρόταση. Στόχος και άλλες ρωσικές τράπεζες για έξοδο από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT. Τι αναμένεται να ισχύσει για Ουγγαρία και Σλοβακία.

Κομισιόν: Τέλος στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου εντός 6μήνου

Την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου κατά τους επόμενους έξι μήνες και των διυλισμένων καυσίμων μέχρι το τέλος του έτους πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κράτη-μέλη θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν  και ενδεχομένως να εγκρίνουν την πρόταση, η οποία θα είναι η έκτη σειρά κυρώσεων του μπλοκ με στόχο τη Ρωσία. Η ΕΕ προτείνει επίσης την αποκοπή της Sberbank και άλλων τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

«Προτείνουμε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Ας είμαστε ξεκάθαροι: Δεν θα είναι εύκολο. Αλλά πρέπει απλά να δουλέψουμε πάνω σ' αυτό. Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο. Για να μεγιστοποιήσουμε την πίεση στη Ρωσία, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο στις οικονομίες μας», σημειώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία παρουσίασε το πακέτο κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι κυρώσεις έρχονται καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησιάζει τις 10 εβδομάδες. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, μη έχοντας επιτύχει μια γρήγορη νίκη, η Μόσχα επικεντρώνεται στην ενίσχυση τόσο του στρατιωτικού όσο και του πολιτικού ελέγχου στα εδάφη που έχει καταλάβει μέχρι στιγμής, τονίζουν άτομα που γνωρίζουν το σκεπτικό του Κρεμλίνου.

 

Ουγγαρία και Σλοβακία μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν έως τα τέλη του 2023

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters, επωφελούμενες από τις εξαιρέσεις στο εμπάργκο πετρελαίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΕ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου από τη Ρωσία, επιδιώκει να πιέσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το 2019, σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου του μπλοκ προέρχονταν από τη Ρωσία.

Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, οι Βρυξέλλες πρότειναν μια μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με την πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η εξαίρεση θα αφορά υφιστάμενα συμβόλαια για αργό πετρέλαιο που υπογράφηκαν από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία με τη Ρωσία.

Η πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η εξαίρεση θα αφορά και τα προϊόντα διύλισης.

Η πρόταση της Κομισιόν είναι υπό συζήτηση. Χρειάζεται τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ για να υιοθετηθεί.

Δεύτερη πηγή, με γνώση των συζητήσεων, δήλωσε ότι η προτεινόμενη καθυστέρηση του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία έως τα τέλη του 2023 μπορεί να είναι ο συμβιβασμός που χρειάζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Η Ουγγαρία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προσυπογράψει κυρώσεις που αφορούν την ενέργεια. Η Σλοβακία είναι επίσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ με μεγάλη εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Τρία χρόνια μεταβατική περίοδο ζητά η Σλοβακία

Η Σλοβακία θέλει μια μεταβατική περίοδο τριών ετών για να εφαρμόσει σταδιακά το προτεινόμενο εμπάργκο πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Richard Sulik.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Σλοβακία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες αργού, υποστήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ, είπε ο υπουργός, αλλά εξακολουθεί να αναζητά εξαίρεση για να της δώσει χρόνο και να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου.

Η Πράγα διαμαρτύρεται για έλλειψη συστήματος επιμερισμού βαρών

Η προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς επιμερισμού των βαρών, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιόζεφ Σικέλα.

«Η πρόταση δεν περιλαμβάνει... τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός στο Reuters.

«Ακόμη τη μελετούμε, αλλά κατά τη γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα», είπε.

Στην Ουγγαρία, η οποία εξαιρείται, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, μαζί με τη Σλοβακία από την ευρωπαϊκή πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2023, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε επίσης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνοντας ότι «δεν βλέπει εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters, διαμαρτυρήθηκε για το ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρόταση για τη διαχείριση της μεταβατικής περιόδου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v