Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ μπορεί να εξαιρέσει Ουγγαρία-Σλοβακία από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ολοκληρώθηκε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Οι ελληνικές θέσεις για συντονισμένα μέτρα στήριξης. Επιφυλακτική η Κομισιόν για την εξάρτηση Ουγγαρίας και Σλοβακίας από το ρωσικό πετρέλαιο. Αύριο το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η ΕΕ μπορεί να εξαιρέσει Ουγγαρία-Σλοβακία από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ολοκληρώθηκε η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες η οποία αναμένεται να εξετάσει την ευρωπαϊκή στάση ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου.

Παράλληλα, το Συμβούλιο καλείται να αποσαφηνίσει το μοντέλο των πληρωμών που δεν παραβιάζει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Κομισιόν δεν έχει καμία πληροφορία ότι κάποια ευρωπαϊκή εταιρεία έχει πληρώσει σε ρούβλια για ρωσικό φυσικό αέριο, αφού η Μόσχα απαίτησε από τους ξένους αγοραστές να συμμορφωθούν με έναν μηχανισμό μετατροπής των πληρωμών από ευρώ ή δολάρια σε ρούβλια, όπως δήλωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Η Κομισιόν δεν έχει πληροφορίες για καμία χώρα ή ιδιωτική εταιρεία που να είναι πρόθυμη να το πράξει", δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον κατά την άφιξή της στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Πιθανή εξαίρεση Ουγγαρίας-Σλοβακίας

Οπως δήλωσαν σήμερα δυο αξιωματούχοι της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από ένα εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, το οποίο η Κομισιόν προετοιμάζει, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Η Κομισιόν αναμένεται να ολοκληρώσει αύριο Τρίτη τις εργασίες της για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει κυρώσεις που θα αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Η Σλοβακία είναι επίσης μία από τις χώρες της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των 27, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Το εμπάργκο πετρελαίου είναι πιθανό να εφαρμοστεί σταδιακά ούτως ή άλλως, πιθανότατα να τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνο από τις αρχές του επόμενου έτους, έχουν αναφέρει αξιωματούχοι.

Η Ευρώπη είναι ο προορισμός για σχεδόν τις μισές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας - παρέχοντας στη Μόσχα μια τεράστια πηγή εσόδων που χώρες όπως η Λετονία και η Πολωνία λένε ότι πρέπει να περικοπεί, για να σταματήσει η Μόσχα να χρηματοδοτεί τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πληρώσει στη Ρωσία σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Συνολικά, η ΕΕ εξαρτάται από τη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών πετρελαίου της, αλλά αυτή η εξάρτηση ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών.

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία, και οι δύο στη νότια διαδρομή του αγωγού Ντρουζμπά που μεταφέρνει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη, εξαρτώνται ιδιαίτερα, καθώς έλαβαν αντίστοιχα το 96% και το 58% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. 

Το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ πρόκειται να παρουσιαστεί στους πρεσβευτές των κυβερνήσεων της ΕΕ την Τετάρτη.

Σκρέκας σε Συμβούλιο Υπ. Ενέργειας: Να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρεύματος

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 2 Μαΐου, στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας Υπουργός επισήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας. Επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.

Ο κ. Σκρέκας μετέφερε τη θέση της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έχει διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε ετοιμότητα να στηρίξει τη Βουλγαρία και από την πρώτη ημέρα της διακοπής της τροφοδοσίας έχει ξεκινήσει να διοχετεύει ποσότητες φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο τόνισα στους ομολόγους μου ότι πρέπει άμεσα να αναλάβουμε συλλογική δράση για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση που εντείνεται από τον αποτρόπαιο πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ασφυκτικές πιέσεις που βιώνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας απειλούν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Τώρα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική στρατηγική με στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας. Παράλληλα, πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την προστασία της ενεργειακής μας ασφάλειας, των πολιτών και των οικονομιών μας. Κάλεσα τους ομολόγους μου να υιοθετήσουμε μια ρεαλιστική και προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, η υλοποίηση κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα και η συνεργασία με γειτονικές χώρες για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας, αποτελούν τη μόνη λύση για να υπερβούμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση».

 

Χάμπεκ: Η Γερμανία δεν είναι αντίθετη σε πετρελαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία

«Η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αντιγκαγκελάριος της Γερμανίας και Υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

«Μετά από δύο μήνες δουλειά, μπορώ να πω ότι η Γερμανία δεν είναι αντίθετη με ένα εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία. Είναι μεγάλο το βάρος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το σηκώσουμε» δήλωσε ο Ρ. Χάμπεκ. Ο ίδιος, εξήγησε ότι η Γερμανία είχε μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αντιστοιχούσε στο 35% των εισαγωγών, ωστόσο σήμερα κατάφερε να τη μειώσει στο 12%.

Ο κ. Χάμπεκ ανέφερε ότι πλέον μόνο ένα μόνο ένα διυλιστήριο στη Γερμανία δουλεύει με ρωσικό πετρέλαιο. Σημείωσε ότι αν ένα εμπάργκο πετρελαίου έρθει και δεν έχουμε αρκετό καιρό να το λύσουμε, το πρόβλημα θα είναι τοπικό στη Γερμανία, αλλά δεν θα χτυπήσει την εθνική οικονομία συνολικά.

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ ενός σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο κ. Χάμπεκ απάντησε ότι «χρειαζόμαστε κάποιες εβδομάδες και μήνες για να κάνουμε όλες τις τεχνικές προετοιμασίες», σημειώνοντας ότι «ο χρόνος βοηθάει».

Τέλος, ο Γερμανός Αντικαγκελάριος επισήμανε ότι άλλες χώρες στην ΕΕ έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί και να υπάρξει αλληλεγγύη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v