Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λέτα: Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2036 για να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ

Τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας πρότεινε ο γραμματέας της ιταλικής κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα.

Λέτα: Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2036 για να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ

«Αν λάβουμε υπόψη τα χρόνια που χρειάστηκαν για την ένταξη πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ, η Ουκρανία είναι πιθανό να ενταχθεί στην Ένωση το 2036. Είναι πάρα πολύς χρόνος και για τον λόγο αυτό προτείνω την δημιουργία ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας της ιταλικής κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα.

«Χρειάζεται μια δημιουργική προσέγγιση, πρέπει να βρεθούν λύσεις οι οποίες δεν υπάρχουν στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ξέρω ότι σε κάποια θέματα οι απόψεις των χωρών μελών διίστανται, αλλά τους τελευταίους δυο μήνες, παράλληλα, υπήρξε εντυπωσιακή πρόοδος», πρόσθεσε ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός.

Σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους της Ένωσης Ξένου Τύπου της Ρώμης, ο Λέτα πρόσθεσε ότι «οι αρχηγοί των κρατών της συνομοσπονδίας αυτής θα μπορούσαν να συνέρχονται αμέσως μετά τις συνόδους της Ένωσης, με στόχο να δίνεται ένα ενιαίο μήνυμα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εσωτερικής αγοράς».

Σύμφωνα με την πρόταση του γραμματέα των Δημοκρατικών, μέλη της ευρωπαϊκής αυτής συνομοσπονδίας θα πρέπει να είναι οι εταίροι της ΕΕ, μαζί με την Ουκρανία, την Μολδαβία, την Γεωργία, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, την Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Βοσνία και το Κόσοβο.

«Λέω ξεκάθαρα ότι, στην φάση αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει συμμετοχή της Τουρκίας. Υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα, κυρίως στον τομέα των δικαιωμάτων. Η δημιουργία της συνομοσπονδίας αυτής, παράλληλα, δεν θα εμπόδιζε με κανέναν τρόπο την πορεία ένταξης στην ΕΕ, των χωρών που έχουν υποβάλει σχετική αίτηση και έχουν ξεκινήσει αυτή την διαδικασία», εξήγησε ο Ενρίκο Λέτα.

Αναφορικά με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίς τάχθηκε ανοικτά υπέρ της επανεκλογής του Εμανουέλ Μακρόν και τόνισε ότι «μια ενδεχόμενη νίκη της Λεπέν, θα σήμαινε την διάλυση της κοινοτικής Ευρώπης, διότι δεν νοείται ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Γαλλία».

«Χρειαζόμαστε έναν στενό, ευρωπαϊκό συντονισμό. Για τον λόγο αυτό, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες, τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στην Ρώμη και επέτρεψε να γίνει αναλυτική αναφορά στο ζωτικό θέμα της ενέργειας και των νέων πολιτικών που πρέπει να υιοθετηθούν», ολοκλήρωσε ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v