«Μισοψημένη» και «θολή» χαρακτηρίζει την πολυδιαφημισμένη συμφωνία των υπ. Οικονομικών στην G7 το περασμένο Σαββατοκύριακο, για ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φορολογικό συντελεστή, ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ. Ορισμένοι συγκρίνουν τον συμβιβασμό της G7 με τα αδιέξοδα των υποσχέσεων της συμφωνίας για το Κλίμα...
Ιστορικό. Πρωτοποριακό. Αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ομάδα των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη, σε μια προσπάθεια να κάνουν τις πολυεθνικές εταιρείες να πληρώσουν δίκαιο μερίδιο στους φόρους.
Οι λέξεις «θολή» και «μισοψημένη» προσγειώνουν στην πραγματικότητα τους βιαστικούς, καθώς είναι δύο άλλοι τρόποι για να χαρακτηρίσουν αυτόν τον συμβιβασμό, επί της αρχής και με πολλά κύματα και εμπόδια να υπερπηδήσει μπροστά του, σύμφωνα με τον Ριντάρο Ταμάκι, πρώην αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος επέβλεψε τη φορολογική πολιτική για έξι χρόνια, αναφέρει το Bloomberg.
Μετά από χρόνια ζυμώσεων, τα πλούσια κράτη της G-7 την περασμένη εβδομάδα κατέληξαν σε μια ευρεία συμφωνία επί της αρχής, για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τις εταιρείες να αναζητήσουν φορολογικούς παραδείσους και να αναγκάσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Amazon και η Facebook να πληρώσουν φόρους στις χώρες όπου πωλούν αγαθά και υπηρεσίες, ανεξάρτητα από το εάν έχουν φυσική παρουσία εκεί.
Ο Ταμάκι, στις κορυφές του ΟΟΣΑ στον τομέα χάραξης φορολογικής πολιτικής από το 2011-2017 και πρώην ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας, αναφέρει ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει σημαντική πρόοδο αλλά έχει έλλειμμα συγκεκριμένων κινήσεων και μέτρων, παραμένει «ευχολόγιο».
Ανησυχεί ότι η συμφωνία μπορεί να έχει χάσει ήδη μέρος της διατρητικής της δύναμης, λόγω της απόφασης να εφαρμόσει μία από τις βασικές της διατάξεις σε ένα μικρό αριθμό ομίλων, περίπου 100 εταιρειών.
«Εάν προσπαθείτε πραγματικά να μεταβείτε σε ένα εντελώς νέο σύστημα φορολογίας που ενσωματώνει άυλα περιουσιακά στοιχεία, αυτή είναι μια μισή συμφωνία», δήλωσε ο Ταμάκι. «Στοχεύει μόνο τις πιο προφανείς εταιρείες. Επομένως, δεν γνωρίζετε εάν αυτό θα δημιουργήσει πραγματικά ένα νέο σύστημα».
Τον επόμενο μήνα, οι χώρες της G-7 θα πρέπει να διαπραγματευτούν το σχέδιο στην G20 στη σύνοδο της Ιταλίας.
Η Γαλλία πιέζει για μια παγκόσμια συμφωνία για τον ελάχιστο φόρο εταιρειών που θα περιλαμβάνει την Κίνα και θα καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
«Το πεδίο εφαρμογής για τον ελάχιστο φόρο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερο και να περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό τομέων», δήλωσε.
Αρχισαν τα όργανα... των εξαιρέσων
Να εξαιρεθούν οι χρηματοικονομικοί κολοσσοί στο Σίτι του Λονδίνου από τα σχέδια των παγκόσμιων ηγετών να πληρώνουν οι πολυεθνικές περισσότερο φόρο στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, πιέζει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Rishi Sunak αναμένεται να υποστηρίξει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της G20 τον επόμενο μήνα ότι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων τραπεζών με κεντρικά γραφεία στο Λονδίνο, θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα σχέδια.
Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε ωστόσο την ιδέα της εξαίρεσης για εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η ΕΕ αναμένει από όλες τις εταιρείες να καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιο της φορολογίας τους, δήλωσε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση προς δημοσιογράφους την Τετάρτη.
Το σκεπτικό για την εξαίρεση της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας είναι ότι ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών υποχρεούται γενικά να έχει «κατάλληλα κεφαλαιοποιημένες οντότητες» σε κάθε επικράτεια, γεγονός που σημαίνει ότι τα κέρδη τους φορολογούνται γενικά σε κάθε αντίστοιχη αγορά.
Ο υπουργός θέλει να διασφαλίσει ότι «οι σωστές εταιρείες πληρώνουν τον σωστό φόρο στα σωστά μέρη», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη.