Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΠΟΥ: Μεγάλο παγκόσμιο κύμα η πανδημία, όχι εποχικό

Υπάρχουν διακυμάνσεις. Καμιά υποτίμηση της νέας διαφαινόμενης εξάπλωσης του κορωνοϊού σε αρκετές γωνιές του πλανήτη, διαμηνύει ο ΠΟΥ. Συναγερμός σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ασία και Ειρηνικό.

ΠΟΥ: Μεγάλο παγκόσμιο κύμα η πανδημία, όχι εποχικό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προειδοποίησε σήμερα κατά του εφησυχασμού αναφορικά με τη μετάδοση του νέου κορωνοϊού κατά τη θερινή περίοδο του βόρειου ημισφαιρίου, λέγοντας ότι ο ιός δεν συμπεριφέρεται σαν τη γρίπη, που συνηθίζει να ακολουθεί εποχικές τάσεις.

«Ο κόσμος συνεχίζει να σκέφτεται για τις εποχές. Αυτό που χρειάζεται όλοι να κατανοήσουμε είναι ότι αυτός είναι ένας νέος ιός και... ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη, ζητώντας να υπάρξει επαγρύπνηση στην εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου να επιβραδυνθεί η μετάδοση που εξαπλώνεται μέσω μεγάλων συναθροίσεων.

Προειδοποίησε επίσης να μη σκέφτεται κανείς με όρους κυμάτων του κορωνοϊού, λέγοντας:

«Πρόκειται να είναι ένα μεγάλο κύμα. Πρόκειται να έχει κάποιες διακυμάνσεις», συμπληρώνοντας ότι το καλύτερο είναι να αμβλυνθεί και να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, σημειώνοντας μικρές διακυμάνσεις.

Σημειώνεται πως σχεδόν 7 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά παγκοσμίως κινδυνεύουν να υποστούν τις συνέπειες του υποσιτισμού εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πυροδοτεί η πανδημία του κορωνοϊού, εκτιμά η UNICEF.

Πολύ προτού ξεσπάσει η πανδημία, 47 εκατομμύρια παιδιά σε διεθνές επίπεδο υπέφεραν το 2019 από τις συνέπειες του υποσιτισμού, ακραία απώλεια βάρους και αδυναμία, υπογραμμίζει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

Συναγερμό χτυπά η Γερμανία 

Το γερμανικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Robert-Koch (RKI) σήμανε συναγερμό για την αύξηση των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στη Γερμανία εδώ και πολλές ημέρες, γεγονός που χαρακτηρίζει πηγή «μεγάλων ανησυχιών».

«Η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας, για μένα και για όλους μας στο RKI», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert-Koch Λόταρ Βίλερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η χώρα, με μόνο 9.122 επισήμως καταγεγραμμένους θανάτους της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, διαχειρίσθηκε σχετικώς καλά την κρίση σε σχέση με πολλές γειτονικές της ευρωπαϊκές χώρες, χάρη, κυρίως, στην τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής, ο Λόταρ Βίλερ δήλωσε ανήσυχος για τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τμήμα του πληθυσμού.

«Καταφέραμε να διατηρήσουμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σταθερό επί πολλές εβδομάδες... αλλά παρατηρούμε μία αύξηση των κρουσμάτων και αυτό εδώ και πολλές ημέρες», δήλωσε ανήσυχος ο πρόεδρος του Ινστιτούτου.

«Ο μέσος όρος των καθημερινών νέων κρουσμάτων της Covid-19 έχει αυξηθεί σε 557 εδώ και μία εβδομάδα στη Γερμανία, την ώρα που βρισκόταν κάτω από το όριο των 350 στα μέσα του Ιουλίου. Αυτή η επιτυχία μας αποδεικνύει ότι μπορούμε να μειώσουμε την εξάπλωση του ιού», εξήγησε, αλλά για να γίνει αυτό, «πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής».

Ο Λόταρ Βίλερ θεωρεί ότι μεγάλη πηγή νέων κρουσμάτων αποτελούν οι γιορτές στα σπίτια: «Ακόμη και νέοι μπορούν να είναι φορείς του ιού και να μολύνουν γονείς και παππούδες», πρόσθεσε, συνιστώντας τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, με το πλύσιμο των χεριών και τον αερισμό των κλειστών χώρων.

Ομως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα είναι η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, αλλά επίσης, και αυτό είναι καινούργιο για τη Γερμανία, στους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι δυνατή η κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Εχουμε κανόνες, όπως η διατήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,50 μέτρου. Αν δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης, συνιστούμε τη χρήση μάσκας, χωρίς να έχει σημασία αν πρόκειται για εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο», δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ.

Για το Ινστιτούτο Robert-Koch, τα ταξίδια στο εξωτερικό αποτελούν επίσης αιτία της σχετικής επιστροφής της επιδημίας στη Γερμανία. Ετσι ο διευθυντής του RKI αναφέρθηκε σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας, όπου ο ιός κυκλοφορεί και πάλι κατά ανησυχητικό τρόπο.

Ταυτόχρονα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους πολίτες να μην κάνουν μη αναγκαία ταξίδια στις ισπανικές περιοχές της Αραγονίας, της Καταλονίας και της Ναβάρας, λόγω των υψηλού αριθμού κρουσμάτων και της επιβολής lockdown στις περιοχές αυτές.

Βρετανία - Ισπανία

Η Μαδρίτη θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων με στόχο την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο.

Τα μπαρ θα πρέπει να κλείνουν στην 01:00 π.μ. και οι συναθροίσεις στους εξωτερικούς χώρους των εστιατορίων θα περιορίζονται στα δέκα άτομα, είπε η ίδια.

Επίσης, οι αρχές συνιστούν οι ιδιωτικές συναθροίσεις στα σπίτια να διατηρήσουν ως ανώτατο όριο τα 10 άτομα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που απαιτείται διά νόμου.

Επιπλέον, η Αγιούσο ζήτησε από την κεντρική κυβέρνηση να αυξήσει τους ελέγχους στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

Στο μεταξύ η Βρετανία υπερασπίστηκε σήμερα την απόφασή της να επιβάλει 14ήμερη καραντίνα σε ταξιδιώτες από την Ισπανία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση, με όλο τον σεβασμό, διαφωνεί με την κριτική που δέχτηκε από τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, όπως δήλωσε στο BBC ο Σάιμον Κλαρκ, ο Βρετανός υφυπουργός Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky, ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με την εκτίμηση του Σάντσεθ ότι η επιβολή καραντίνας σε ταξιδιώτες από την Ισπανία είναι ένα δυσανάλογο μέτρο. «Δεν συμφωνούμε με αυτή την εκτίμηση», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας καθοδηγήθηκε από τα επιστημονικά δεδομένα και από τον ρυθμό μόλυνσης που αυξήθηκε στην Ισπανία.

«Προφανώς συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τις ισπανικές αρχές και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο να κατορθώσουν να θέσουν υπό έλεγχο αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο υπουργός.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι η χώρα του θα προβεί σε ενέργειες και θα επιβάλει καραντίνα και σε άλλες χώρες, αν τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξηθούν εκεί και αν αυτά τα μέτρα κριθούν απαραίτητα, έπειτα από την απόφαση του Λονδίνου για επιβολής καραντίνας 14 ημερών σε όσους ταξιδεύουν από την Ισπανία.

Χθες ο Σάντσεθ δήλωσε ότι το Λονδίνο διέπραξε ένα σφάλμα επαναφέροντας την υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα, επιχειρηματολογώντας ότι μεγάλο τμήμα της μεσογειακής αυτής χώρας έχει χαμηλότερο ρυθμό μόλυνσης σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, η ένωση που εκπροσωπεί τα βρετανικά αεροδρόμια κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την απαίτηση 14ήμερης καραντίνας για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους στις Βαλεαρίδες Νήσους και τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, προειδοποιώντας για μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις στον καταπονημένο τουριστικό τομέα.

Συνολικό ποσοστό 15% των πτήσεων που αναχώρησαν από τη Βρετανία τον περασμένο Αύγουστο είχαν ως προορισμό τα αναφερόμενα νησιά, μεταφέροντας περίπου 2,4 εκατομμύρια επιβάτες, όπως ανακοίνωσε χθες η ένωση (Τhe Airport Operators Association - AOA).

«Η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει άμεσα για τη διεξαγωγή πτήσεων σε περιφερειακό επίπεδο, που θα επιτρέψουν τη συνέχιση των ταξιδιών σε νησιά όπως η Λανζαρότε, η Μαγιόρκα και η Τενερίφη, όπου ο αριθμός των νέων μολύνσεων από την πανδημία Covid-19 είναι μικρότερος», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της ΑΟΑ Κάρεν Ντι.

Ρωσία - Λατινική Αμερική

Αύξηση κρουσμάτων σημειώνεται στη Ρωσία. Η Ρωσία κατέγραψε 5.395 νέα κρούσματα του κορωνοϊού σήμερα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 823.515 -ο τέταρτος μεγαλύτερος παγκοσμίως.

Παράλληλα μέσα στο τελευταίο 24ωρο, 150 άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών από τη νόσο στη χώρα αυτή των περίπου 145 εκατομμυρίων, σε 13.504.

Μια ημέρα νωρίτερα, ο αριθμός των νεκρών μέσα σε 24 ώρες ήταν 85 και των νέων κρουσμάτων 5.635.

Το δράμα της Λατινικής Αμερικής δεν δείχνει να φρενάρει, καθώς παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε Αργεντινή και Βραζιλία. Πάνω από 90.000 νεκροί από τον ιό στις δύο χώρες, ενώ οι μολύνσεις έφτασαν τα 2,5 εκατ.

Επιστρέφει ο ιός στο Πεκίνο

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα ενημερώθηκε για 68 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό αυξημένο για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, συμπεριλαμβανομένων δύο στην πρωτεύουσα, το Πεκίνο.

Οι κινεζικές αρχές είναι αντιμέτωπες με την πιο επιθετική επιστροφή της πανδημίας τους τελευταίους μήνες, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται στη Σιντζιάνγκ, δυτικά, και άλλες εστίες στα βορειοανατολικά.

Τα 57 κρούσματα αναφέρθηκαν από τις υγειονομικές αρχές στη Σιντζιάνγκ, ανέφερε το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου για την επιδημιολογική κατάσταση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στο τρέχον ξέσπασμα έχει φθάσει τα 235 από τη 16η Ιουλίου.

Οι αρχές της επαρχίας δεν έχουν ακόμη δώσει απάντηση στο ερώτημα πώς προσβλήθηκε η αποκαλούμενη ασθενής μηδέν, 24χρονη εργαζόμενη σε εμπορικό κέντρο στην Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της Σιντζιάνγκ.

Η βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ κατέγραψε έξι νέα κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο. Το τρέχον ξέσπασμα έχει επίκεντρο την πόλη Νταλιάν, ανατολικά του Πεκίνου. Το πρώτο κρούσμα στην πόλη ήταν εργαζόμενος σε εταιρεία επεξεργασίας θαλασσινών και δεν είχε βγει από την πόλη τις τελευταίες ημέρες.

Για να περιορίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης, οι αρχές στη Σιντζιάνγκ και στην Νταλιάν κάνουν ιχνηλάτηση επαφών των ανθρώπων που επιβεβαίωσαν ότι προσβλήθηκαν κι έχουν κάνει τεστ σε εκατομμύρια ανθρώπους -αλλά ο ιός βρίσκεται ήδη εν κινήσει.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε τον εντοπισμό δύο νέων μολύνσεων. Η μία συνδέεται με την εστία στην Νταλιάν, η δεύτερη ήταν «εισαγόμενο» κρούσμα, κατά τον όρο που χρησιμοποιούν οι κινεζικές αρχές όταν εντοπίζονται άνθρωποι που μολύνθηκαν προτού ταξιδέψουν από το εξωτερικό προς την ηπειρωτική Κίνα. Αυτά ήταν τα δύο πρώτα κρούσματα στην κινεζική πρωτεύουσα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και πλέον.

Η βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν εντόπισε δύο κρούσματα, τα πρώτα από τον Μάιο. Και οι δύο ασθενείς εργάζονταν στην εταιρεία επεξεργασίας θαλασσινών στην Νταλιάν. Επέστρεψαν στην Τζιλίν πριν από δέκα ημέρες.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα, τη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο κορωνοϊός στα τέλη Δεκεμβρίου, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19, επί συνόλου 83.959 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v