Γ. Θωμάς: ”Δεν αλλάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας”

Περικοπή στους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ε.Ε. (λιγότερο από 1% έναντι 1,4%) και μετακύλιση της αισιοδοξίας στο 2003 παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος τύπου του Επιτρόπου Solbes, Γ. Θωμάς, σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, ενώ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας.

Γ. Θωμάς: ”Δεν αλλάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας”
Η ενημέρωση για την οικονομία και τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν ο σκοπός της συνάντησης του εκπρόσωπου τύπου του επιτρόπου Solbes, Γ. Θωμά, με έλληνες δημοσιογράφους.

Ο έλληνας εκπρόσωπος τύπου, παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση της ανάκαμψης που είχε για την ευρωζώνη προβλεφθεί στο β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Αναλυτικά, είπε ότι οι προβλέψεις που έκαναν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,5% στο δ΄ τρίμηνο θα πρέπει να μετακυλιθούν στο 2003, ενώ συνολικά για το 2002 οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρούνται σε λιγότερο του 1%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 1,4%. Παρόμοιες είναι οι ενδείξεις και για το 2003, έτος κατά το οποίο η ανάπτυξη πρέπει να αναμένεται σε λιγότερο από 2,9%.

Για τον ευρώ-πληθωρισμό, ο κ. Θωμάς είπε ότι, για το 2002, θα πρέπει αυτός να αναμένεται κοντά στις ανοιξιάτικες προβλέψεις του 2%, κάτι που απέδωσε στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και όχι σε αιτίες που σχετίζονται με την πορεία της ανάπτυξης.

Αρνητικά όμως αναθεωρούνται και οι εκτιμήσεις για το δημόσιο έλλειμμα, αφού από το 0,9%, τώρα γίνεται λόγος για 2%, γεγονός που εξαρτάται από την καθυστέρηση στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Θωμάς απαντώντας σε ερώτηση για το πώς επηρεάζει η παρέμβαση της Eurostat τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να γίνει συγκεκριμένος- αφού αυτό όπως είπε ”είναι θέμα των ελληνικών αρχών”- τόνισε πως το θέμα της ανακολουθίας πολλών εθνικών πρακτικών σε σχέση με αυτές των ευρωπαϊκών οργάνων, δεν είναι νέο και έχει ανακοινωθεί από το Μάρτιο.

Η συνεργασία της Eurostat με τις ελληνικές αρχές ήταν υποδειγματική είπε ο κ. Θωμάς, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, προσέθεσε, μεταφέροντας έμμεσα την ικανοποίηση των Βρυξελλών. Επίσης, αναφερόμενος στη ρύθμιση- εκτροπή από το σύμφωνο σταθερότητας, ανακοίνωσε ότι η νέα ρύθμιση προβλέπει την υποχρέωση της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας να μειώνουν το έλλειμμά τους κατά 0,5%.

”Υπάρχει περίπτωση να ισχύσει κάτι τέτοιο και για την Ελλάδα;”, ρωτήθηκε ο κ. Θωμάς, για να απαντήσει ότι δεν υπάρχει τέτοιος λόγος, αφού ο ελληνικός προϋπολογισμός είναι σχεδόν ισοσκελισμένος.

Τέλος, ο κ. Θωμάς αρνήθηκε ότι προς το παρόν υπάρχει πολιτική βούληση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ προανήγγειλε ότι δεν θα γίνει ”καμία χάρη σε Γερμανία, Γαλλία ή σε οποιαδήποτε χώρα”.

Δημήτρης Γλύστρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v