Τα μεγέθη του νέου πιστωτικού ιδρύματος θα ήταν εντυπωσιακά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Με βάση τα σημερινά περιουσιακά στοιχεία των δύο ανταγωνιστών η νέα τράπεζα θα ήταν η τρίτη σε μέγεθος στην Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, αν και σε μεγάλη απόσταση από τις πιο ισχυρές κινεζικές ή αμερικανικές τράπεζες.
Μία συμμαχία Deutsche Bank-Commerzbank σημαίνει συνολικά 38.000 πελάτες και περισσότερους από 130.000 εργαζόμενους. Αλλά μάλλον όχι για πολύ. Θεωρείται βέβαιο ότι σε περίπτωση συγχώνευσης θα χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, γι αυτό άλλωστε τα γερμανικά συνδικάτα Verdi και DBV εκφράζουν την αντίθεσή τους στον "τραπεζικό γάμο" της δεκαετίας.
Από την πλευρά τους, σημειώνει η Deutsche Welle, οι πολιτικοί λέγεται ότι επικροτούν μία πιθανή συγχώνευση, χωρίς βέβαια και να μπορούν να την επιβάλλουν. Σχολιάζοντας την επίσημη ανακοίνωση για συνομιλίες μεταξύ των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε λακωνικά ότι "λαμβάνει γνώση" των εξελίξεων και ότι "παραμένει σε επαφή με όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία". Tη συγχώνευση λέγεται ότι ενθαρρύνει και το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Cerberus, που συμμετέχει και στις δύο τράπεζες. Πολλοί θεωρούν ότι η Γερμανία χρειάζεται έναν τραπεζικό κολοσσό, ο οποίος θα μπορεί να στηρίξει τον παραδοσιακά εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας της, ιδιαίτερα σε μία εποχή που απαιτούνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του κλάδου.
Επιφυλάξεις στην Deutsche Bank;
Δεν είναι η πρώτη μεγάλη συγχώνευση του τραπεζικού κλάδου στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Το 2009 η Commerzbank αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με την Dresdner Bank, η οποία λίγο πριν είχε αποχωρήσει από διαπραγματεύσεις για πιθανή συγχώνευση με την Deutsche Bank. Στον χορό των εξαγορών μπήκε όμως και η ίδια η Deutsche Bank, απορροφώντας την Postbank, που διέθετε τεράστιο δίκτυο λιανικής τραπεζικής. Πάντως το παράδειγμα της σύμπραξης Commerzbank-Dresdner Bank δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Ο νέος όμιλος δεν κατάφερε να απογειώσει τα κέρδη του- ίσως γιατί ο "τραπεζικός γάμος" έτυχε να συμπέσει τότε με το απόγειο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung πολλοί μέτοχοι της Deutsche Bank εκφράζουν επιφυλάξεις για τη συγχώνευση και θεωρούν ότι αυτή δεν είναι η λύση για τα προβλήματα της τράπεζας.
Ο επικεφαλής της τράπεζας Κρίστιαν Σούινγκ επισημαίνει ότι οι συνομιλίες γίνονται "με ανοιχτό τέλος". Σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους της τράπεζας επισημαίνει πάντως ότι "η Deutsche Bank πρέπει να εξετάσει με ποιόν τρόπο μπορεί να συνδιαμορφώσει τη σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Στόχος μας είναι και παραμένει να είμαστε μία παγκόσμια τράπεζα, ισχυρή στις αγορές, η οποία βασίζεται στην ηγετική της θέση στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά, αλλά παράλληλα διατηρεί ένα παγκόσμιο δίκτυο".
Πιθανό νέο κύμα συγχωνεύσεων
Σχέδια συγχωνεύσεων δεν γίνονται μόνο στη Γερμανία. Παλαιότερα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μία πιθανή συγχώνευση της γαλλικής Société Générale με τη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα UniCredit. Στη Βρετανία κυκλοφορούν σενάρια για πιθανή σύμπλευση της Barclays με την Standard Chartered. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διαφαίνεται συγχώνευση των BB&T και SunTrust. Αν τελικά ευοδωθούν τα σχέδια ο νέος τραπεζικός όμιλος θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους στις ΗΠΑ.