Και νέο ”καρφί” Πρόντι

Κατά του παρόντος διοικητικού πλέγματος στρέφεται τώρα ο Ρ. Πρόντι, μετά τη συνέντευξη στη Le Monde, όπου αποκάλεσε το σύμφωνο σταθερότητας ”βλακώδες”. Ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας στον Ρ/Σ Europe 1 έκανε λόγο για άμεση ”ανάγκη κεντρικής οικονομικής ευρωπαϊκής κυβέρνησης”.

Και νέο ”καρφί” Πρόντι
Στη διοικητική οργάνωση, μετά το σύμφωνο σταθερότητας ”επιτίθεται” τώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι. Λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, όπου χαρακτήρισε το σύμφωνο σταθερότητας και τις αυστηρές του διατάξεις ”βλακώδεις”, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να υπάρξει ισχυρή και κεντρική ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Ρ/Σ Europe 1, ο Ρ. Πρόντι, υποστήριξε τις πρόσφατες απόψεις του, που κόστισαν... αρκετά λεπτά του σεντς στο ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ”ισχυρή εξουσία, μπορεί να δώσει στην οικονομία της ευρωζώνης την ευελιξία που η οικονομική κρίση απαιτεί”.

Οι εκφρασθείσες τις τελευταίες ημέρες απόψεις, σηματοδοτούν, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, σημαντική ”στροφή” του κεντρικού ευρωπαϊκού οργάνου από το σημερινό status quo, τόσο της οικονομικής όσο και της πολιτικής κατάστασης στην Ευρωζώνη.

Πολλοί εξάλλου παρατηρούν ότι οι απόψεις Πρόντι εύκολα θα μπορούσαν να προστεθούν στις επίσης πρόσφατες δηλώσεις Σρέντερ, μέσω των οποίων ο γερμανός καγκελάριος εξέφρασε τη στήριξή του στον αγγλογαλλικό άξονα.

Παρίσι και Λονδίνο έχουν ήδη μιλήσει για ”την ανάγκη κεντρικότερης διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της επιρροής των μεγαλύτερων κρατών.

Ο νεοεκλεγής Σρέντερ, δεν μοιάζει να απολαμβάνει τη (γερμανικής έμπνευσης) δημοσιονομική πειθαρχία, τώρα που φαίνεται καθαρά πως δύσκολα το δημόσιο έλλειμμα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας θα ”κρατηθεί” στο 3% του ΑΕΠ, ενώ ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της μέχρι το 2004 θα αποτελέσει… έκπληξη.

Παρόμοια είναι και η θέση της Γαλλίας, που επίσης αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τις δημοσιονομικές της ατέλειες και που εύλογο είναι να επιθυμεί ”αναθεώρηση” της συνολικής πολιτικής, πριν κηρυχθεί ”υπόλογη”. Από την άλλη, η αγγλική κοινή γνώμη, ουδέποτε ξαλαφρωμένη από το δόγμα του μεγαλοϊδεατισμού, δεν θεωρείται πιθανό να προχωρήσει σε σύσφιξη των δεσμών της με το ευρώ, χωρίς να εξασφαλίσει ποσοστιαία επιρροή, ανάλογη με την αυτοεκτίμησή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v