Την αύξηση των τουρκικών επιτοκίων κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 16,5% από 13,5% ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής μετά τη «βουτιά» του νομίσματος.
Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μια ισχυρή νομισματική σύσφιξη για να στηρίξει τη σταθερότητα των τιμών.
"Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία με στόχο τη σταθερότητα των τιμών", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι η σφιχτή στάση στη νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει αξιοσημείωτη βελτίωση στο μέτωπο του πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στη γείτονα διαμορφώθηκε στο 11% τον Απρίλιο.
"Είναι ώρα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών", δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μehmet Simsek, ο οποίος τόνισε ότι ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας έχει "την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης" στις απαραίτητες ενέργειες για να περιοριστεί η πτώση της λίρας και να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητας στις τιμές.
Η κίνηση έρχεται αφού είχε προηγηθεί μια ακόμα αύξηση τον Απρίλιο (από το 12,75% στο έως λίγο νωρίτερα 13,5%) η οποία όπως αποδείχτηκε δεν ήταν αρκετή.
Μετά την είδηση το τουρκικό νόμισμα στις ασιατικές αγορές έκανε ράλι και κινήθηκε προς τις 4,67 λίρες ανά δολάριο. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό (4,9221 λίρες/δολάριο).
Στα πρόθυρα νομισματικής κρίσης η χώρα
Η Τουρκία κινείται προς τα όρια μιας πλήρους νομισματικής κρίσης, έγραφε νωρίτερα το Bloomberg, στη σκιά της πτώσης της λίρας, η οποία οδεύει προς τον χειρότερο μήνα της από το 2008. Η διαφαινόμενη άρνηση της κεντρικής τράπεζας να παρέμβει, αφήνει ανοικτό διάδρομο στους traders να στοιχηματίσουν κατά του νομίσματος.
Οι αρχές «πρέπει να δράσουν τώρα», υποστήρξε ο Cristian Maggio, επικεφαλής στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές στην TD Securities. «Δεν υπάρχει όριο στο πού μπορεί να φτάσει αυτό, γιατί μετατρέπεται σε νομισματική κρίση. Εντέλει οι Τούρκοι θα αρχίσουν να πωλούν επίσης και τότε θα έχουμε πλήρη απώλεια εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.
Η λίρα υποχωρεί όλες τις ημέρες του μήνα, εκτός από τρεις, ένα sell off που επιταχύνθηκε από τη στιγμή που ο Ερντογάν δήλωσε ότι σκοπεύει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη νομισματική πολιτική, αν κερδίσει τις εκλογές. Οι επενδυτές τιμωρούν επίσης τη χώρα γιατί απέτυχε να πράξει αρκετά για να περιορίσει τον πληθωρισμό, που κινείται σε διψήφια ποσοστά, αλλά και να περιορίσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Η πτώση της λίρας κατά 21% φέτος είναι η δεύτερη χειρότερη στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο. Ακόμα και Ιάπωνες επενδυτές, που ανέβαζαν τα στοιχήματα υπέρ του νομίσματος, τώρα παίρνουν τις ζημίες τους.
«Η εκθετική εξέλιξη της ισοτιμίας είναι προφανώς σύμπτωμα νομισματικής κρίσης», υποστήριξε ο Ulrich Leuchtmann, αναλυτής της Commerzbank AG σε ανάλυσή του. «Φυσικά η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει τα γεγονότα σε αυτό το σημείο της κρίσης. Αυτό είναι μέρος της συνήθους εξέλιξης μιας τέτοιας κρίσης».
Τελικά, μάλλον τα αναγνώρισε...