Ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο υψηλότερα από ότι ανέμεναν οι αναλυτές.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 2,1% σε σχέση με πέρυσι. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειώσει άνοδο 1,9%. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2017, ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε κατά 0,5%.
Εξαιρουμένης της ευμετάβλητης κατηγορίας των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών κατέγραψε άνοδο 0,3%, την μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2017.
Τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στις αμερικάνικες αγορές μετοχών, οι οποίες προσπαθούν να ανακάμψουν από το sell-off της προηγούμενης εβδομάδας. Το sell-off πυροδοτήθηκε μετά την έκθεση του υπουργείου Εργασίας που έδειξε ότι οι μισθοί αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με ετήσιο ρυθμό 2,9%, τον υψηλότερο των τελευταίων εννιά ετών. Οι πιέσεις στους μισθούς ερμηνεύτηκαν από τους επενδυτές ως ένδειξη για ανοδική πορεία του πληθωρισμού και περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την Fed.
Mετά την ανακοίνωση των στοιχείων τα futures στη Wall Street γύρισαν σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας πτώση 200 μονάδων.
Άλμα τεσσάρων μονάδων βάσης σημειώνει η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου, στο 2,87%.
«Διογκώνει τους φόβους των αναλυτών για μια οικονομία που είναι κοντά στην υπερθέρμανση, ότι τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν και να ασκήσουν πιέσεις στις μετοχές. Διογκώνει αυτό το φόβο που προκάλεσε για πρώτη φορά η αγορά εργασίας πριν από 10 ημέρες» δήλωσε ο Τζακ Άλμπλιν, CIO της Cresset Wealth.
«Πιστεύω ότι η αντίδραση των futures είναι υπερβολική. Δεν πιστεύω ότι η Fed επικεντρώνεται στον CPI» πρόσθεσε.
Για τους αξιωματούχους της Fed ο πιο προτιμώμενος δείκτης για τον πληθωρισμό είναι ο δείκτης για τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης (Personal Consumption Expenditure) και όχι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (Consumer Price Index).