Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μαδρίτη αίρει την αυτονομία της… ανεξάρτητης Καταλονίας

Λίγα λεπτά από τη στιγμή που το (μισοάδειο) τοπικό κοινοβούλιο ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτησίας η ισπανική Γερουσία ενεργοποιούσε το άρθρο 155. Τίποτα δεν άλλαξε για ΕΕ διαμηνύει ο Τουσκ. Ετοιμάζονται διώξεις κατά Πουτζδεμόν.

Η Μαδρίτη αίρει την αυτονομία της… ανεξάρτητης Καταλονίας

Κορυφώνεται το δράμα στην Ισπανία καθώς το τοπικό κοινοβούλιο στην Βαρκελώνη ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας ενώ λίγο αργότερα η ισπανική Γερουσία ψήφιζε υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 155, που προβλέπει αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας και παύση της τοπικής κυβέρνησης.

Στη Βαρκελώνη το αίτημα ανεξαρτησίας προήλθε από τα κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις.

«Θα συγκροτήσουμε την Καταλανική Δημοκρατία ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δημοκρατικό και κοινωνικό κράτος δικαίου», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Η μυστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε και το «ναι» επικράτησε συντριπτικά. Συγκεκριμένα, τα «ναι» ήταν 70, τα «όχι» 10, ενώ υπήρξαν και δυο λευκά (όπως εξηγεί η Elpais η επιλογή της μυστικής ψηφοφορίας έγινε γιατί η ψήφος υπέρ της ανεξαρτησίας συνιστά προδοσία και τιμωρείται με φυλάκιση ως 35 χρόνια).

Το αποτέλεσμα προκάλεσε πανηγυρισμούς στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που είχαν μαζευτεί έξω από το κοινοβούλιο με το σύνθημα «ας φτιάξουμε τη Δημοκρατία». Από την άλλη πλευρά, αποτελεί επώδυνο χτύπημα για τους πολλούς καταλανούς που είναι κατά της ανεξαρτητοποίησης. Αλλωστε οι Ciudadanos, το Καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα όπως και το Λαϊκό αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαδικασία.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι που μέσω twitter κάλεσε όλους τους Ισπανούς να επιδείξουν ενότητα. «Θα αποκατασταθεί το κράτος δικαίου στην Καταλονία», υπογράμμισε.

Λίγο αργότερα και επίσημα η Γερουσία ψήφισε την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας δίνοντας τη δυνατότητα στην κεντρική κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα. Υπέρ τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, κατά 47 ενώ υπήρξε μια αποχή.  

Μετά την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε ότι «αυτό που έγινε σήμερα στο καταλανικό κοινοβούλιο είναι η απόδειξη του πόσο απαραίτητο ήταν να εγκρίνουμε την ενεργοποίηση του άρθρου 155».

 

Αντίδραση είχαμε και από την πλευρά των Βρυξελλών με τον Ντ. Τουσκ να ξεκαθαρίζει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει, ενώ ταυτόχρονα τάσσεται κατά της χρήσης βίας. «Για την Ευρωπαϊκή Ενωση τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να ευνοήσει την δύναμη των επιχειρημάτων, όχι το επιχείρημα της ισχύος», έγραψε. 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» σημείωσε.

Την μη αναγνώριση ανεξάρτητου καταλανικού κράτους διαμήνυσαν και ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Καταλονία είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης για την διατήρηση της ενότητας της χώρας.


 

 

Πουτζδεμόν: Δώσαμε μεγάλη μάχη

Τα καταλανικά κόμματα που τίθενται υπέρ της ανεξαρτησίας ζήτησαν από τους δημοσίους υπαλλήλους να μην υπακούσουν στις εντολές της Μαδρίτης και να αντιδράσουν με «ειρηνική αντίσταση».

O ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν δήλωσε σχετικά: «Προχωρήσαμε σε μια κίνηση για την οποία δώσαμε μεγάλη μάχη ώστε να επικυρώσουμε το μήνυμα της κάλπης στο δημοψήφισμα».

Εξερχόμενος από το καταλανικό κοινοβούλιο, ο καταλανός ηγέτης δέχτηκε τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους, το οποίο τον αποκαλούσε «πρόεδρο». 


Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Ada Colau αντέδρασε δείχνοντας την αντίθεσή της τόσο στην διακήρυξη της ανεξαρτησίας, όσο και στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 από την ισπανική Γερουσία.

Δίωξη κατά του Πουτζδεμόν για εξέγερση 

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν με την κατηγορία της "εξέγερσης", έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.

"Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του Κάρλες Πουτζδτεμόν με την κατηγορία της εξέγερσης", μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

Ξεκινά έρευνα το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας

Το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα για την ψηφοφορία στο καταλανικό κοινοβούλιο που οδήγησε στην διακήρυξη της ανεξαρτησίας από την Ισπανία.

Ο εισαγγελικός λειτουργός και άλλοι φορείς έχουν τρεις μέρες προθεσμία για να προετοιμάσουν το κατηγορητήριο, αναφέρει το δικαστήριο.    

Ραχόι: Παράνομο το δημοψήφισμα

Ηδη από το πρωί ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε τη στήριξη της Γερουσίας στην πρότασή του για ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «παράνομο» το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, είπε πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1978 που υιοθετείται το Άρθρο 155, «διότι η κατάσταση είναι έκτακτη».

«Στην Καταλονία, υπήρξε προσπάθεια να αγνοηθούν, να ανακληθούν και να παραβιαστούν οι νόμοι… και αυτό το έχουν παραδεχθεί. Μια νέα νομιμότητα εγκρίθηκε, όπως μας είπαν. Έχουν πάρει αντιδημοκρατικές αποφάσεις που παραβιάζουν τον νόμο και την κανονική συμπεριφορά σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, και σε αντίθεση με τις ισπανικές και ευρωπαϊκές αξίες, καθώς συντρίβουν τις μειονότητες και παραβιάζουν το κράτος δικαίου», είπε.

«Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει εναλλακτική: πρέπει να στραφούμε στον νόμο για να διασφαλίσουμε πως ο νόμος τηρείται και γι’ αυτό καταρτίσαμε το Άρθρο 155, έναν νομικό και δημοκρατικό μηχανισμό που μοιάζει με τα εργαλεία που υπάρχουν στις δημοκρατικές χώρες γύρω μας», σημείωσε ο κ. Ραχόι.

Τόνισε πως τα «έκτακτα μέτρα θα πρέπει να υιοθετούνται μόνον όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει όταν πολλοί άνθρωποι το απαιτούσαν, όταν το καταλανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το δημοψήφισμα, τον μεταβατικό νόμο… Δεν το κάναμε, διότι πιστέψαμε πως υπήρχε ακόμα χρόνος να επιστρέψουν στην ομαλότητα τα πράγματα».

Όπως δήλωσε ο κ. Ραχόι, «οι Καταλανοί πρέπει να προστατευθούν από μια μη ανεκτική μειονότητα που απονέμει η ίδια την κυριότητα της Καταλονίας στον εαυτό της και που προσπαθεί να υποβάλλει όλους τους Καταλανούς στον ζυγό της δικής της θεωρίας».

«Το Άρθρο 155 δεν στρέφεται κατά της Καταλονίας, αλλά στόχο έχει να αποτρέψει την κατάχρηση της Καταλονίας», υπογράμμισε.

Σημειώνεται πως η Γερουσία θα έχει τον τελικό λόγο στο πακέτο των μέτρων για την προσωρινή ανάληψη του ελέγχου της Καταλονίας, τα οποία περιλαμβάνουν την απομάκρυνση ολόκληρης της καταλανικής κυβερνητικής ομάδας από τις θέσεις της και την κήρυξη νέων τοπικών εκλογών εντός έξι μηνών.

Σε ανάρτησή του λίγο μετά την ομιλία του Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα ανέφερε τους τέσσερις στόχους του Άρθρου 155: 1) αποκατάσταση της νομιμότητας, 2) αποκατάσταση της κοινωνικής αρμονίας, 3) οικονομική ανάκαμψη και 4) κήρυξη νέων εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v