Goldman Sachs: Το ράλι του χρυσού δεν οφείλεται στη Β. Κορέα

Ο Τραμπ και οι διαφορές στην Ουάσινγκτον οδηγούν το ράλι του κίτρινου μετάλλου. Ο χρυσός δεν αντιδρά και πολύ στη γεωπολιτική, εξηγεί η τράπεζα. Η άνοδος θα λάβει τέλος, αφού ο απολογισμός του Χάρβεϊ θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να... συνέλθουν.

Goldman Sachs: Το ράλι του χρυσού δεν οφείλεται στη Β. Κορέα

Παρότι πολλοί υποστηρίζουν το αντίθετο, οι εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι ο παράγοντας που οδηγεί το ράλι του χρυσού, επεσήμανε η Goldman Sachs σε έκθεσή της. Αντιθέτως, η τράπεζα εξηγεί πως η αβεβαιότητα που εμπνέει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει τονώσει το κίτρινο μέταλλο.

Ένα μέρος της ανόδου του πολύτιμου μετάλλου έχει συμπέσει με τις κλιμακούμενες εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο, ωστόσο η Goldman Sachs θεωρεί ότι το ράλι δεν έχει καμία σχέση με τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Όπως εκτιμά, περίπου 15 δολάρια από τα κέρδη του χρυσού -άνω των 100 δολαρίων- οφείλονται στις πυρηνικές δοκιμές.

«Θεωρούμε πως τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον τους τελευταίους δύο μήνες παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο στο πρόσφατο ράλι του χρυσού από το πιο αδύναμο δολάριο», υπογραμμίζει η έκθεση, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μέταλλο δεν θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Αποκλείοντας μια «ουσιαστική» κλιμάκωση των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα, η Goldman Sachs διατηρεί την πρόβλεψή της για τον χρυσό, εκτιμώντας ότι θα κλείσει το έτος στα 1.250 δολάρια η ουγγιά. Σήμερα το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 1.345 δολάρια.

Η τράπεζα τόνισε πως η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί πολύ καλό δείκτη για τα ρίσκα στην Ουάσινγκτον, συσχετίζοντάς την τόσο με τα επιτόκια όσο και με τις τιμές του χρυσού. Μαζί με το πιο αδύναμο δολάριο, αυτοί οι παράγοντες αντιστοιχούν περίπου στο 85% του πρόσφατου ράλι.

Πάντως, οι αναλυτές της Goldman επισημαίνουν ότι αυτοί οι κίνδυνοι αναμένεται να υποχωρήσουν: «Τους ερχόμενους μήνες, ο δυσμενής απόηχος του τυφώνα Χάρβεϊ δείχνει ότι η Ουάσινγκτον θα αναγκαστεί να ξεπεράσει τις διαφορές της, να εγκρίνει νομοσχέδια για τις δαπάνες, να προσπαθήσει περισσότερο να αποφύγει κατάρρευση της κυβέρνησης και να επιδιώξει πρότζεκτ υποδομής το συντομότερο δυνατό».

Η τράπεζα υποβάθμισε την εκτίμησή της για την πιθανότητα κατάρρευσης της αμερικανικής κυβέρνησης περίπου στο 15% από 35%.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι ο χρυσός μπορεί να προσφέρει ικανοποιητική αντιστάθμιση στους παγκόσμιους κινδύνους, αλλά υπογράμμισε ότι σε γενικές γραμμές το μέταλλο δεν αντιδρά και πολύ στη γεωπολιτική.

Αυτό σημαίνει πως η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές κινήσεις του χρυσού. Οι εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα είναι «πολύ σοβαρές», αλλά η αγορά δεν προσφέρει σημαντική προσαύξηση, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρεί τυχόν στρατιωτική κλιμάκωση και αφοπλισμό ως tail risks.

«Η Βόρεια Κορέα μπορεί στην πραγματικότητα να μην έχει κίνητρο να εξαπολύσει επίθεση, καθώς αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αντίποινα. Αλλά είναι επίσης απίθανο να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της δυνατότητες, αφού μάλλον τις βλέπει ως εγγύηση για την ασφάλειά της», τονίζει η έκθεση και καταλήγει: «Κατά συνέπεια, από άποψη θεωρίας παιγνίων, πρόκειται για σταθερή ισορροπία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v