Δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας δρομολογεί η Σκωτία

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας είπε πως θα απαιτήσει το δημοψήφισμα να διενεργηθεί στα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019. Η βουλή θα αποφασίσει την τελική ημερομηνία αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους.

Δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας δρομολογεί η Σκωτία

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα ζητήσει η πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Στέρτζον, όταν ξεκαθαριστούν οι όροι του Brexit.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας είπε πως θα απαιτήσει το δημοψήφισμα να διενεργηθεί στα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019.

Όπως επισήμανε, αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο η σχέση της χώρας με την Ευρώπη, αλλά και το τι χώρα θα γίνει η Σκωτία μετά το Brexit.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νίκολα Στέρτζον είχε ζητήσει να επιτραπεί στη Σκωτία να συνάψει τη δική της συμφωνία με την ΕΕ, όταν ολοκληρωθεί το Brexit.

Όμως, η πρωθυπουργός της Σκοτίας δήλωσε τώρα πως η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε βήμα προς έναν συμβιβασμό.

Η κ. Στέρτζον εκτίμησε πως θα μπορούσε να κερδίσει στο δημοψήφισμα αυτό, αν και οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Σκωτσέζοι δεν επιθυμούν τη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας τους.

Όπως ανέφερε η κ. Στέρτζον, η τελική απόφαση για την ημερομηνία ενός νέου δημοψηφίσματος θα αποφασιζόταν από το κοινοβούλιο της Σκωτίας αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους. 

Μέι: Διχαστικό ένα δεύτερο δημοψήφισμα

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατηγόρησε την Σκωτσέζα ομόλογο της ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια και ότι προσφέρει στο λαό της αβεβαιότητα και διχασμό σε μια στιγμή που η πλειοψηφία των Σκωτσέζων είναι κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

«Καθώς διαπραγματευόμαστε την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλω να διαπραγματευτώ μια συμφωνία που θα είναι προς όφελος ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου και σε αυτό περιλαμβάνεται και ο σκωτσέζικος λαός» επισήμανε η κα. Μέι.

Η ίδια υποστήριξε πως η πρόταση της Σκωτσέζας πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον να απαιτήσει νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα και βάζει την Σκωτία σε τροχιά διχασμού.

«Και αυτό σε μια στιγμή που οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο σκωτσέζικος λαός, η πλειοψηφία του σκωτσέζικου λαού, δεν θέλει δεύτερο δημοψήφισμα» σημείωσε η κα. Μέι σύμφωνα με τη Guardian.

«Οπότε αντί να παίζει πολιτικά παιχνίδια με το μέλλον της χώρας, η σκωτσέζικη κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην παροχή καλώς κυβερνητικών και δημόσιων υπηρεσιών στον λαό της Σκωτίας. H πολιτική δεν είναι παιχνίδι» ανέφερε σε ανακοίνωση η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

ΕΕ: H Σκωτία θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα για να γίνει κράτος-μέλος της Ένωσης

Η Σκωτία, η οποία τάχθηκε κατά πλειοψηφία εναντίον του Brexit, θα πρέπει να υποβάλει υποψηφιότητα αν θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο κατόπιν ενός νέου δημοψηφίσματος, επιβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως θα ζητήσει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας, αφήνοντας να πλανάται ξανά η απειλή της διάλυσης του ΗΒ.

Η Κομισιόν υπενθύμισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η θέση που είχε διατυπώσει ο πρώην πρόεδρος της, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πριν από το προηγούμενο δημοψήφισμα, το 2014: μια ανεξάρτητη Σκοτία θα χρειαζόταν να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ.

«Ναι, το δόγμα Μπαρόζο συνεχίζει να ισχύει, είναι σαφές», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη διαδικασία εισδοχής νέων κρατών μελών.

Τον Φεβρουάριο του 2014, πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ο Μπαρόζο είχε διαμηνύσει ότι η Σκωτία θα χρειαζόταν να παλέψει για να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Στην περίπτωση που σχηματίζεται μια νέα χώρα, ένα νέο κράτος, που προέρχεται από ένα υπάρχον κράτος μέλος, αυτό θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα» για να γίνει μέλος της ΕΕ, είχε πει.

«Και η υποψηφιότητά του και η ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκριθούν από όλα τα κράτη μέλη» της, είχε προσθέσει ο Πορτογάλος.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, η οποία ηγείται του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), θέλει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στα τέλη του 2018 ή στις αρχές του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v