Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Θετικές εκτιμήσεις για ρουμανική οικονομία

Νέα αύξηση των ρουμανικών επιτοκίων κατά 0,5% στο 9,5% και σχετική σταθεροποίηση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες του νομίσματος εκτιμά η EFG σε ειδική μελέτη τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας. Παράλληλα αναμένει πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης 5,9% για το ΑΕΠ το 2008 με τις επενδύσεις και την κατανάλωση να συνεχίζουν να αποτελούν κύριους μοχλούς ανάπτυξης.

EFG: Θετικές εκτιμήσεις για ρουμανική οικονομία
Νέα αύξηση των ρουμανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 9,5% και σχετική σταθεροποίηση στις κύριες συναλλαγματικές ισοτιμίες του ντόπιου νομίσματος εκτιμά η Eurobank σε ειδική μελέτη τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας.

Παράλληλα αναμένει πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης 5,9% για το ρουμανικό ΑΕΠ το 2008 με τις επενδύσεις και την καταναλωτική δαπάνη να συνεχίζουν να αποτελούν τους κύριους μοχλούς της ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης της Eurobank EFG εξέδωσε σήμερα 5/2/2008 ειδική μελέτη για τις προοπτικές της οικονομίας της Ρουμανίας, η οποία συντάχθηκε κατόπιν πρόσφατου κύκλου συναντήσεων στελεχών της Τράπεζας με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας.

Συγγραφείς της εν λόγω μελέτης είναι οι κκ. Γκίκας Χαρδούβελης, Οικονομικός Σύμβουλος του Ομίλου και Πλάτων Μονοκρούσος, Επικεφαλής Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Αγορών της Eurobank EFG.

Το ΑΕΠ της Ρουμανίας κατέγραψε μέσο ετήσιο πραγματικό ρυθμό αύξησης 6,5% περίπου την περίοδο 2004-2007, υποστηριζόμενο από την ισχυρή εσωτερική ζήτηση για κατανάλωση και επενδύσεις, τις εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που κατέστησαν εφικτή την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1.1.2007.

Η αναπτυξιακή πορεία της ρουμανικής οικονομίας συνεχίστηκε χωρίς διακοπή το πρώτο εξάμηνο του 2007, ενώ ο εγχώριος πληθωρισμός σημείωσε νέα αποκλιμάκωση, υποβοηθούμενος από την περαιτέρω ενίσχυση του τοπικού νομίσματος, την αναβολή σειράς προγραμματισμένων αυξήσεων στα τιμολόγια δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων και την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης στις τιμές των γεωργικών προϊόντων.

Παρόλα αυτά, μια σειρά εγχώριων μακροοικονομικών δεικτών, μεταξύ των οποίων ο δείκτης τιμών καταναλωτή και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, παρουσίασαν αισθητή επιδείνωση τους τελευταίους 5-6 μήνες.

Η επιδείνωση αυτή ανέδειξε την αδυναμία του εξασκούμενου μείγματος δημοσιονομικής-νομισματικής πολιτικής να εγγυηθεί επαρκώς την διατήρηση των συνθηκών μακροοικονομικής σταθερότητας της χώρας σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η νέα κούρσα στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και η μεγάλη άνοδος στις τιμές των τροφίμων λόγω της ξηρασίας που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή το καλοκαίρι του 2007, συνέβαλαν στην απότομη διακοπή του αποπληθωρισμού και την σημαντική άνοδο του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή το δεύτερο εξάμηνο του 2007.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός υπερέβη το στόχο 4% (+/-1%) της Κεντρικής Τράπεζας για το τέλος του 2007, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 6,6% το Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο του 2005, η Κεντρική Τράπεζα έχει υιοθετήσει επισήμως πολιτική στόχευσης του πληθωρισμού (inflation-targeting regime). Το Δεκέμβριο του 2005 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή υπερέβη ελαφρώς τον επιδιωκόμενο στόχο 7,5% (+/-1%) ενώ ο στόχος 5% (+/-1%) του 2006 επιτεύχθηκε με σχετική ευκολία.

Εκτός της πρόσφατης αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, μια άλλη αρνητική εξέλιξη που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τις οικονομικές αρχές της χώρας είναι η μεγάλη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών σε συνδυασμό με την ποιοτική επιδείνωση των μέσων χρηματοδότησης του.

Το έλλειμμα παρουσίασε περαιτέρω διεύρυνση το 2007 και εκτιμάται ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ ανήλθε σε 14% από 10,3% στα τέλη του 2006.

Η διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τα τελευταία έτη οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου, που εκτός των υψηλότερων διεθνών τιμών πετρελαίου αποτελεί απόρροια των συνθηκών υπερβάλλουσας ζήτησης στην οικονομία της χώρας.

Επίσης, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις στη Ρουμανία τους 11 πρώτους μήνες του προηγούμενου έτους κάλυψαν ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 43% του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, έναντι ποσοστού 96% την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο δανεισμός των εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε ξένο νόμισμα αποτελεί ολοένα και σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης του εξωτερικού ελλείμματος της χώρας.

Αν και ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο συνολικός δανεισμός του ιδιωτικού τομέα της Ρουμανίας (37,3% τον Οκτώβριο του 2007) παραμένει χαμηλός σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες της ευρύτερης περιοχής, η μεγάλη αύξηση του δανείων σε ξένο νόμισμα έχει ενισχύσει τον κίνδυνο κάποιας επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας σε περίπτωση περαιτέρω σημαντικής αποδυνάμωσης των κύριων συναλλαγματικών ισοτιμιών του ντόπιου νομίσματος (leu).

Δεδομένων των ανωτέρω επισημάνσεων θεωρούμε ότι η πρόσφατη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας - σωρευτική αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης (μβ) σε 9,00% από τον περασμένο Οκτώβριο και επιβολή νέων διοικητικών μέτρων για την συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του δανεισμού σε ξένο νόμισμα - αποτελεί σημαντικό βήμα στην πορεία εξομάλυνσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών της χώρας.

Προβλέπουμε περαιτέρω σωρευτική αύξηση κατά 50μβ στο βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας τους επόμενους μήνες, παράγοντας που αναμένεται να προσδώσει περαιτέρω υποστήριξη στο leu.

Να σημειωθεί ότι μετά την απόφαση της τράπεζας στις 4 Φεβρουαρίου να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 100μβ, το leu ενισχύθηκε σε υψηλό ενός περίπου μήνα έναντι του ευρώ κατόπιν σωρευτικής του πτώσης κατά περίπου 20% έναντι του κοινού νομίσματος τους προηγούμενους 6 μήνες.

Προβλέπουμε σχετική σταθεροποίηση στις κύριες συναλλαγματικές ισοτιμίες του leu τους επόμενους 3-6 μήνες, χωρίς να αποκλείουμε το ενδεχόμενο επανενίσχυσης του νομίσματος από τα τρέχοντα επίπεδα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιος νέος γενικευμένος κύκλος αποφυγής ρίσκου από τους επενδυτές.

Παραμένουμε επίσης θετικοί σε μεσοπρόθεσμη βάση για τις προοπτικές της αγοράς κυβερνητικών ομολόγων της Ρουμανίας δεδομένου του πολύ χαμηλού δημοσίου χρέους της χώρας, τις προοπτικές ένταξης στη ζώνη ευρώ και την αποφασιστικότητα που τελευταία επιδεικνύει η Κεντρική Τράπεζα στο μέτωπο της καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Τέλος, αναμένουμε πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης 5,9% για το ρουμανικό ΑΕΠ το 2008 με τις επενδύσεις και την καταναλωτική δαπάνη να συνεχίζουν να αποτελούν τους κύριους μοχλούς της ανάπτυξης. Από την πλευρά της προσφοράς, η αναμενόμενη εξομάλυνση της γεωργικής παραγωγής αναμένεται επίσης να υποστηρίξει το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης το τρέχον έτος.

Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, η μεγάλη αύξηση των επενδύσεων τα τελευταία έτη αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού, την ανταγωνιστικότητα, και συνεπώς, την εξαγωγική δυνατότητα της οικονομίας, παράγοντες που αναμένεται να αμβλύνουν τις πιέσεις διεύρυνσης στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v