Αυξάνεται το ρίσκο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, ενώ ίσως έρθουν και πάλι στην επιφάνεια ανησυχίες για την ικανότητα ορισμένων χωρών να διατηρήσουν το χρέος τους, κάτι που δυνητικά θα αυξήσει τις πιέσεις προς τις πιο αδύναμες χώρες του μπλοκ, αναφέρει στη νέα της έκθεση Financial Stability Review η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες πολιτικές αλλαγές, περιλαμβανομένης της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, ίσως προκαλέσουν ξαφνική μεταβλητότητα στις τιμές των assets και αντιστροφή ροών, εντείνοντας τις υφιστάμενες ευπάθειες στα αυξανόμενα επιτόκια και τις αυξανόμενες αποδόσεις.
«Η υψηλότερη πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές που θα είναι πιο εθνικά επικεντρωμένες και που θα προκαλούν εμπόδια στην ανάπτυξη», αναφέρει η ΕΚΤ.
«Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να καθυστερήσει τις απαιτούμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, στο χειρότερο σενάριο, να αναζωπυρώσει τις πιέσεις προς πιο ευάλωτα κράτη», συμπληρώνει. «Συγκεκριμένα, ίσως επανεμφανιστούν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, παρά τις σχετικά ήπιες συνθήκες στις χρηματαγορές».
Η ΕΚΤ προειδοποίησε πως πολιτικά γεγονότα στις προηγμένες οικονομίες, περιλαμβανομένων των εκλογών και δημοψηφισμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μεγάλες αλλαγές στις αγορές, που θα οδηγήσουν σε οικονομική μετάσταση -κάτι που αποτελεί κίνδυνο, δεδομένου ότι η ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον ευάλωτης και χαμηλής ανάπτυξης.
«Τα ρίσκα για περαιτέρω διορθώσεις στις τιμές των assets παραμένουν υψηλά και ίσως ενισχυθούν από τους υψηλούς συσχετισμούς που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων κλάσεων assets», σύμφωνα με την ΕΚΤ.
Η Τράπεζα σημειώνει πως «η πολιτική αβεβαιότητα συνέχισε να αυξάνεται όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, δεδομένων των εκλογικών ημερολογίων του 2017 σε μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για το Brexit».
Αναφέρει επίσης πως έχουν σημειωθεί σημαντικές αυξήσεις στις τιμές σε ορισμένες αγορές real estate, ενώ υπάρχουν ενδείξεις υπερτίμησης για οικιστικά ακίνητα σε ορισμένες χώρες, στοιχεία που αυξάνουν το ρίσκο σταθερότητας της ευρωζώνης.