Χαλαρώνει τους όρους δανεισμού ομολόγων η ΕΚΤ

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με το Reuters, αποβλέπει στο να αποφευχθεί «πάγωμα» της αγοράς repos. Η κεντρική τράπεζα έχει ήδη ομόλογα αξίας άνω του 1 τρισ. ευρώ μέσω των αγορών που έγιναν στο πλαίσιο του QE.

Χαλαρώνει τους όρους δανεισμού ομολόγων η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να εξετάζει τρόπους προκειμένου να δανείσει μεγαλύτερο μέρος των κρατικών ομολόγων που κατέχει, προκειμένου να αποτρέψει ένα «πάγωμα» της αγοράς βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, ύψους 5,5 τρισ. ευρώ, η οποία στηρίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη νομισματική ένωση.

Το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων αυτών παραμένουν στα χέρια της τράπεζας. Αυτό όμως σημαίνει πως έχει αφαιρεθεί το βασικό «συστατικό» των συμφωνιών επαναγοράς (repos), στο πλαίσιο των οποίων οι χρηματοοικονομικές εταιρείες δανείζουν η μία την άλλη με εγγυήσεις, συνήθως κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης όπως τα γερμανικά bunds.

Τα repos χρησιμοποιούνται από επενδυτικά ταμεία για τη χρηματοδότηση συναλλαγών και θεωρούνται από την ΕΚΤ ως βασικός τρόπος για τη μεταφορά της νομισματικής στήριξης της ΕΚΤ στην οικονομία.

Ένα «πάγωμα» στη δραστηριότητα των repos μπορεί να βάλει εμπόδια στον δανεισμό μεταξύ των εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα, αλλά και να καταστήσει τις αγορές ομολόγων ευάλωτες στα απότομα sell-offs.

Προκειμένου να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο, η ΕΚΤ θέλει να διευκολύνει τον δανεισμό από τις τράπεζες των ομολόγων που έχει αγοράσει μέχρι τώρα, ώστε να μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις για δάνεια repo, σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ που επικαλείται το Reuters.

Οι πηγές πρόσθεσαν πως το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου, όπου και θα αποφασιστεί αν θα επεκταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αν εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά ομόλογα προς αγορά.

Η όποια απόφαση για τον δανεισμό ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις όποιες άλλες αλλαγές κάνει η ΕΚΤ στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της και ενδέχεται να μην οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

ΕΚΤ και Bundesbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πιθανές αλλαγές.

Το σοβαρότερο πρόβλημα παρουσιάζεται στη Γερμανία, τη μοναδική μεγάλη χώρα της ευρωζώνης με κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση.

Καθώς η ΕΚΤ πλέον χρωστά πάνω από το ένα τέταρτο όλων των γερμανικών ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, τα ταμεία πληρώνουν έως και 1,5% για να δανειστούν ένα 10ετές bund, έναντι του περίπου 0,4% πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP.

Αυτό δημιουργεί πιέσεις στους επενδυτές, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με όλο και συχνότερα αιτήματα να βάλουν μετρητά ή ρευστές εγγυήσεις έναντι των θέσεών τους στα παράγωγα, λόγω των νέων κανονισμών.

Όμως, η όποια απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί στη συνέχεια από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μέσω της ΕΚΤ και επωμίζονται τον κίνδυνο για τα δικά τους προγράμματα δανεισμού ομολόγων.

Αυτό σημαίνει πως ίσως υπάρξουν αντιδράσεις στις πιο ριζοσπαστικές προτάσεις, σημειώνουν οι πηγές.

Τόσο η Bundesbank όσο και η ΕΚΤ έχουν ήδη αρχίσει να δανείζουν γερμανικό κρατικό χρέος κατευθείαν στους dealers, αντί δια μέσου των αντιπροσώπων τους. Για την ώρα, όμως, τέτοιου είδους δάνεια παρέχονται μόνο ως αντάλλαγμα για άλλο γερμανικό χρέος, περιορίζονται στη μία εβδομάδα και υπόκεινται σε διάφορους περιορισμούς.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ είπε πως θα δώσει στους δανειολήπτες περισσότερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την απόφαση για τον διακανονισμό των δανείων τους, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των αποτυχημένων διακανονισμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v