Η κρατική στήριξη (bail-out) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τράπεζες που έχουν μεγάλους όγκους κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς τους, τόνισε σε σημερινή του συνέντευξη ο πρόεδρος της European Banking Authority (EBA) Andrea Enria, σύμφωνα με το Reuters.
Ο πρόεδρος της EBA ανέφερε μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ότι δεν μπορεί να σχολιάσει επάνω σε συγκεκριμένες τράπεζες. Ωστόσο, ερωτηθείς για το αν μια κρατική παρέμβαση αποτελεί εύλογη εναλλακτική για την προβληματική Monte dei Paschi, απάντησε πως «το πρόβλημα των κακών δανείων των τραπεζών θα πρέπει να λυθεί γρήγορα (...) Αν η κρατική βοήθεια μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί».
Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, ο Vincenzo Visco, διοικητής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, είχε επίσης τονίσει τον Αύγουστο πως η δημόσια στήριξη σε μια ιταλική τράπεζα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Αφότου τα stress tests έδειξαν ότι η Banca Monte dei Paschi di Siena είναι η πιο αδύναμη τράπεζα στην ευρωζώνη, η εταιρία συμφώνησε με την ΕΚΤ τον Ιούλιο σε ένα σχέδιο ώστε να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια ύψους πέντε δισ. ευρώ. Η τράπεζα ανέφερε ακόμη ότι θα πουλήσει κόκκινα δάνεια αξίας 28 δισ. ευρώ με μεγάλη έκπτωση.
Ανησυχίες για την εφαρμοσιμότητα αυτού του σχεδίου έχουν πιέσει τη μετοχή της τράπεζας στο ιστορικό χαμηλό του 0,18 ευρώ, ενώ παράλληλα οι επενδυτές φοβούνται πως αν η Monte Paschi στραφεί στο κράτος για στήριξη, θα πυροδοτήσει ένα bail-in που θα επιβάλει ζημίες στους μετόχους της, σε ομολογιούχους και σε μεγάλο μέρος των καταθετών.
«Η αρχή του bail-in είναι δίκαιη», υποστήριξε ωστόσο ο Enria, παρότι πρόσθεσε πως θα είναι πρόβλημα για τους μικροεπενδυτές που έχουν στα χέρια τους χρέος μειωμένης εξασφάλισης.
«Είναι στο χέρι των τραπεζών να επαναγοράσουν αυτά τα ομόλογα (από τους μικροεπενδυτές) και να πουλήσουν νέα ομόλογα σε θεσμικούς επενδυτές», ανέφερε ο επικεφαλής της EBA.