Δύο μέρες πριν από την άτυπη συνάντηση κορυφής στην Μπρατισλάβα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε με συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ανησυχίες και ελπίδες, τόσο για τη συνάντηση της Μπρατισλάβας, όσο και για το μέλλον της ΕΕ.
Ο κ. Σουλτς πιστεύει ότι η άμυνα της Ευρώπης θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στην Μπρατισλάβα. Θεωρεί όμως ότι είναι πολύ νωρίς για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού. Εκτιμά παράλληλα ότι η άμυνα είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να διαιρέσει τα κράτη-μέλη, γιατί ορισμένα συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, το οποίο εμπιστεύονται για την προστασία τους περισσότερο απ' ό,τι την ΕΕ.
Για το Σύμφωνο Σταθερότητας, όσον αφορά στην ιδέα για μια πιθανή αναθεώρησή του, ο πρόεδρος πιστεύει ότι δεν έχει καμία απολύτως ελπίδα να επιτευχθεί συναίνεση στην Μπρατισλάβα, «γιατί σήμερα καμία από τις σχολές ιδεών στην ΕΕ δεν πλειοψηφεί».
Αντίθετα θεωρεί ότι το θέμα το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει συναίνεση είναι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Ερωτηθείς κατά πόσο οι συναντήσεις των ευρωπαϊκών χωρών κατά μικρές ομάδες, όπως του Νότου στην Αθήνα, και των χωρών του Βίσεγκραντ τον ανησυχούν, ο κ. Σουλτς απάντησε: «Οι συναντήσεις αυτές είναι η έκφραση της πραγματικότητας, ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν τις ίδιες απόψεις. Είναι φυσικό το να ζητούν εκ των προτέρων οι ηγέτες τις θέσεις της Γερμανίας και να συζητούν μεταξύ τους. Το αφύσικο θα είναι το να μη βγει τίποτα στην Μπρατισλάβα», τόνισε.
Ο κ. Σουλτς αναγνωρίζει ότι «η ΕΕ περνάει δραματικές στιγμές, με ένα σημαντικό μέλος της να αποχωρεί και άλλες χώρες που δεν θέλουν την ευρωπαϊκή συνεργασία με πολιτικές συνοχής και αλληλεγγύης. Είναι ένα δραματικό κίνημα προς την επανεθνικοποίηση», υπογραμμίζει.
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις ενεργοποίησης του άρθρου 50 για το Brexit, ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι 3 μέρες μετά το δημοψήφισμα ήταν υπέρ της άμεσης ενεργοποίησης του άρθρου 50. Στη συνέχεια όμως κατάλαβα, εξήγησε, ότι το Λονδίνο όπως και εμείς είχαμε ανάγκη χρόνου για να καθορίσουμε μια στρατηγική. Το να περιμένουμε ένα χρόνο όμως, είναι εντελώς αντιπαραγωγικό τόσο για τους Βρετανούς όσο και για τους Ευρωπαίους, τόνισε.
Ο κ. Σουλτς απορρίπτει τα επιχειρήματα για τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές που χρησιμοποιεί το Λονδίνο για την καθυστέρηση, λέγοντας ότι οι χώρες αυτές έχουν ικανές δημόσιες διοικήσεις για να τα βγάλουν πέρα, με ή χωρίς εκλογές.
Σχετικά με τη συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν με τη συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας και την υποτιθέμενη «αντεπανάσταση» που ετοιμάζουν στην Ευρώπη, ο κ. Σουλτς δηλώνει ότι δεν πολυκαταλαβαίνει πού το πάει ο Όρμπαν, αλλά δεν ανησυχεί ιδιαίτερα, διότι ο μεν Ούγγρος πολιτικός πρόσκειται στον Πούτιν, όχι όμως ο Πολωνός Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.
Ο πρόεδρος του ΕΚ υποστηρίζει την απόφαση του Ζ.Κ. Γιούνκερ να διατάξει μια έρευνα δεοντολογίας για τον διορισμό του προκατόχου του, του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην τράπεζα Goldman Sachs.
Σχετικά, τέλος, με τα σχόλια και τις αντιρρήσεις για την ανανέωση της θητείας του στην προεδρία του ΕΚ που λήγει στο τέλος του έτους, ο κ. Σουλτς περιορίζεται στο να δηλώσει ότι «θα γίνει ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, στις 17 Ιανουαρίου 2017».