Κίνδυνος ντόμινο στην Ευρώπη με εκκλήσεις για δημοψηφίσματα

Από Γαλλία και Ολλανδία οι πρώτοι ακραίοι πολιτικοί που ζητούν δημοψηφίσματα. Η Σκωτία δηλώνει υπέρ της ΕΕ ενώ το Σιν Φέιν ζητά απόφαση για την ιρλανδική επανένωση. Η ΕΕ δεν ακούει τους πολίτες, λένε Πολωνία, Νορβηγία, Ουγγαρία.

Κίνδυνος ντόμινο στην Ευρώπη με εκκλήσεις για δημοψηφίσματα

Πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης προχώρησαν σε εκκλήσεις για δημοψηφίσματα στις χώρες τους, με σκοπό την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη νίκη του Brexit στο χθεσινό βρετανικό δημοψήφισμα.

Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του ακροδεξιού γαλλικού Εθνικού Μετώπου, εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στους ψηφοφόρους που στήριξαν την αποχώρηση από το μπλοκ των 28. «Νίκη στην ελευθερία!» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter, πριν κάνει έκκληση για γαλλικό δημοψήφισμα προκειμένου να επαναξιολογηθεί η θέση της χώρας της στην ΕΕ.

«Όπως το έχω ζητήσει εδώ και χρόνια, τώρα πρέπει να κάνουμε το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε σύμφωνα με το Reuters.

Οι γαλλικές εκκλήσεις για «Frexit» συνάδουν με την προτροπή του Γκέερτ Βίλντερς, ηγέτη του ολλανδικού ακροδεξιού κόμματος Ελευθερίας, για δημοψήφισμα με σκοπό την έξοδο της Ολλανδίας, ένα λεγόμενο «Nexit».

«Τώρα είναι ο καιρός για μια νέα αρχή, με εμπιστοσύνη (της χώρας) στην ίδια της τη δύναμη και την κυριαρχία», τόνισε ο πολιτικός αρχηγός σε ανακοίνωσή του μέσω των Financial Times. «Ο ολλανδικός λαός θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να έχει την ευκαιρία να αποφασίσει για την ολλανδική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Άλλες εκκλήσεις απειλούν την ίδια τη βρετανική κοινοπολιτεία. Η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον επεσήμανε ότι η περιοχή έχει καταστήσει σαφές ότι «ο λαός της Σκωτίας βλέπει το μέλλον του ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως εξηγεί το Reuters, η ηγέτιδα υπονόησε με τα σχόλιά της ένα επόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, έπειτα από την προσπάθεια του 2014. Η Σκωτία υποστήριξε σε τεράστιο ποσοστό την παραμονή στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Παράλληλα, το Σιν Φέιν, το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, εξέφρασε παρόμοια σχόλια σήμερα, όταν ο πρόεδρος Ντέκλαν Κέρνι τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η βρετανική ψήφος «αλλάζει δραματικά το πολιτικό τοπίο εδώ στη Βόρεια Ιρλανδία και θα εντείνουμε την επιχειρηματολογία μας για ένα δημοψήφισμα για τα σύνορα».

«Η βρετανική κυβέρνηση έχει άμεσα εγκαταλείψει κάθε εντολή να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του κόσμου εδώ στο βόρειο τμήμα της Ιρλανδίας, με αποτέλεσμα ο βορράς να βγαίνει με το ζόρι έξω από την Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ψήφου για αποχώρηση», τόνισε ο ηγέτης του κόμματος, που ζητά δημοψήφισμα για την επανένωση της Ιρλανδίας.

Στο μεταξύ, η Πολωνία τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να ξανασκεφτεί μερικά πράγματα μετά το Brexit. Η ψήφος υπέρ της αποχώρησης είναι «κακά νέα» για την Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να αλλάξει κάποιες αντιλήψεις της, τόνισε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βαστσικόφσκι.

«Αυτά είναι κακά νέα για την Ευρώπη, για την Πολωνία (...) Είναι ένα μεγάλο δίλημμα για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε την ΕΕ, το ερώτημα είναι με ποια μορφή», τόνισε ο υπουργός στο τοπικό μέσο ενημέρωσης TV Republika, σύμφωνα με το Reuters.

«Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την κατάσταση για να κάνουμε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να καταλάβουν γιατί συνέβη αυτό. Και συνέβη διότι αυτό το concept που δημιουργήθηκε πριν καιρό δεν είναι πλέον δημοφιλές στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Βαστσικόφσκι.

Σε παρόμοιες παρατηρήσεις προχώρησε η Νορβηγή πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ, η οποία υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι πολλοί πολίτες της Βρετανίας και της Ευρώπης δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατεύθυνση που ακολουθεί το μπλοκ.

«Πιστεύω ότι θα ακούσουν το μήνυμα τόσο των Βρετανών ψηφοφόρων όσο και πολλών άλλων ψηφοφόρων σε όλη την Ευρώπη, που αισθάνονται ότι η ΕΕ δεν παρέχει αρκετά καλές απαντήσεις στις σημερινές προκλήσεις», τόνισε σήμερα η πρωθυπουργός στο τοπικό μέσο NRK.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι, σε αντίθεση με τους Σκανδιναβούς γείτονές της, Σουηδούς, Δανούς και Φινλανδούς, η Νορβηγία δεν αποτελεί μέλος του μπλοκ. Ωστόσο, έχει στενούς δεσμούς με την ένωση και έχει υιοθετήσει τους κανονισμούς της στο ελεύθερο εμπόριο και άλλους ζωτικούς τομείς.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προστίθεται στις ευρωπαϊκές φωνές που ζητούν από την ΕΕ να ακούσει τους πολίτες της. Ο ηγέτης τόνισε σήμερα ότι η βρετανική ψήφος δείχνει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να αφουγκράζονται τη φωνή του κόσμου και να δίνουν κατάλληλες λύσεις σε καθοριστικά ζητήματα όπως είναι η μετανάστευση.

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας του, ο Όρμπαν ανέφερε ότι η μετανάστευση έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο βρετανικό debate, ενώ τόνισε ότι η έκβαση αποτελεί «μεγάλο μάθημα» για την ΕΕ.

«Γιατί είναι η Ουγγαρία στην ΕΕ; Η Ουγγαρία είναι στην ΕΕ διότι πιστεύουμε σε μια ισχυρή Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας όμως ότι «η Ευρώπη είναι ισχυρή μόνο όταν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, που θα ισχυροποιήσουν την Ευρώπη, δεν θα την αποδυναμώσουν».

Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ οποιαδήποτε «αντίποινα» στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη χώρα πρέπει να απορριφθούν, τόνισε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού φινλανδικού κόμματος Τίμο Σόινι: «Οποιαδήποτε αντίποινα και παράπονα αποκλείονται».

Παράλληλα, ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το εμπόριο, Kaj Turuner, υποστήριξε ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να φύγει η Φινλανδία από την ευρωζώνη. «Σε αυτή την περίπτωση, ένα δικό μας νόμισμα δεν θα έχει καμία τύχη», σχολίασε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v