Καθώς οι μετοχές πέφτουν και οι επενδυτές αναζητούν καταφύγια, στο επίκεντρο έχουν βρεθεί οι μεγάλες διαδικτυακές εταιρίες όπως το Facebook, το Netflix και η Google. Η Laura Martin της Needham εξέδωσε υπόμνημα σκιαγραφώντας τους κινδύνους και την αβεβαιότητα που έχει επιφέρει το Brexit στην ανάπτυξη και τα πολλαπλάσια αποτίμησης των εταιριών ίντερνετ.
Η Martin σημείωσε το γεγονός ότι μόλις 200 εκατ. του ενός δισ. των καθημερινών χρηστών του Facebook είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως εκ τούτου θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές όταν μεταφράζονται τα έσοδα από την ανάπτυξη στο εξωτερικό, σε ένα ισχυροποιημένο δολάριο.
«Το Netflix επίσης βρίσκεται σε κίνδυνο, διότι όλη η ανάπτυξή του και η επένδυση κεφαλαίων είναι στο εξωτερικό», ανέφερε η ειδικός. Η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται 82 φορές πάνω από τα εκτιμώμενα EBITDA του 2016, με αποτέλεσμα τα μειούμενα κέρδη είτε λόγω επιβράδυνσης στη ζήτηση, είτε εξαιτίας της μετάφρασης στο αμερικανικό νόμισμα, να μπορούσαν να πλήξουν τη μετοχή.
Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο στη Βρετανία, καθώς και στην ΕΕ. Το CNBC μεταδίδει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν που πίεσε το ευρωπαϊκό μπλοκ για πιο χαλαρό πλαίσιο στην περίπτωση των τεχνολογικών εταιριών. Από εδώ και πέρα, η ένωση ενδέχεται να υιοθετήσει πιο αυστηρούς κανονισμούς για το πώς εταιρίες όπως η Google διαχειρίζονται τα προσωπικά δεδομένα.
Η βρετανική Πράξη Προστασίας Δεδομένων θα παραμείνει σε ισχύ, σύμφωνα με τις αρχές. Επίσης, το πιο σκληρό ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο δεν θα εφαρμόζεται στη Βρετανία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να μεταρρυθμίσει τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, ώστε αυτά να μπορούν να «περνούν» τα σύνορα χωρίς εμπόδια.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές το πώς θα είναι αυτοί οι νέοι κανόνες.