Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος-θάνατος η ξηρασία και οι πλημμύρες

Τα φυτά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη ξηρασία ή στις πλημμύρες, συσσωρεύουν διαφορετικές τοξίνες που τα καθιστούν δυσάρεστα ή ακόμη και δηλητηριώδη για τους ανθρώπους και τα ζώα που τα καταναλώνουν.

Κίνδυνος-θάνατος η ξηρασία και οι πλημμύρες

Ακραία καιρικά συντελούν στο να αυξάνονται τα επίπεδα των τοξινών στα τρόφιμά μας, αποκαλύπτει έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP). Μάλιστα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου θα οδηγήσει σε επιδείνωση του προβλήματος.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι ότι τα φυτά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη ξηρασία ή στις πλημμύρες, συσσωρεύουν διαφορετικές τοξίνες που τα καθιστούν δυσάρεστα ή ακόμη και δηλητηριώδη για τους ανθρώπους και τα ζώα που τα καταναλώνουν. Καλλιέργειες, όπως το κριθάρι και το καλαμπόκι, έχουν αρχίσει να επιβραδύνουν ή ακόμη και να μη μετατρέπουν ορισμένες χημικές ουσίες. Για παράδειγμα τα νιτρικά άλατα.

Όταν αυτές συσσωρεύονται στο φυτό, και το καταναλώνουμε, η υψηλή περιεκτικότητα νιτρικών προκαλεί δηλητηρίαση. Ακόμα υπάρχει και το «πρωσικό οξύ» ή υδροκυάνιο. Με ανάλογο τρόπο μπορεί να συσσωρεύονται σε φυτά που αποτελούν τη βάση της διατροφής των ανθρώπων στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη.

Επίσης, οι πλημμύρες βοηθούν στην ανάπτυξη μυκήτων που καταστρέφουν τεράστιες καλλιέργειες σε περιοχές που πλήττονται από την πείνα. Το πρόβλημα αυτό έχει ήδη εμφανιστεί σε όλες τις περιοχές του πλανήτη που πλήττονται από την ξηρασία. Στην υποσαχάρια Αφρική, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Αφρικής αλλά και στην Νότια Αμερική και στη Βραζιλία έχουν εντοπιστεί τέτοιες περιπτώσεις.

Και καθώς στις χώρες ή σε μεμονωμένες περιοχές είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα θεσμικά όργανα για την ανίχνευση αυτών των τοξινών ο πληθυσμός είναι εκτεθειμένος σε κινδύνους.

Αντίθετα, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ανίχνευσης.

Το μέλλον φαίνεται δυσοίωνο καθώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στην παγκόσμια γεωργική παραγωγή. Επιστήμονες διατυπώνουν την πρόβλεψη ότι το 70% της γεωργικής παραγωγής πρόκειται να επηρεαστεί είτε από την πάρα πολύ βροχή ή την πολύ λίγη βροχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v