Σε στάση αναμονής η ΕΚΤ

Επιφυλάξεις μελών της ΕΚΤ ως προς το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής βραχυπρόθεσμα. Περιμένουν να δουν πρώτα τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα κινήσεων. Η σημασία της τιμής του πετρελαίου και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Σε στάση αναμονής η ΕΚΤ

Πολλοί τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι επιφυλακτικοί ως προς την ανάγκη περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας βραχυπρόθεσμα, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που είχε το Reuters με πέντε τραπεζίτες, παρά το ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώνονται και ορισμένοι επενδυτές «στοιχηματίζουν» σε περαιτέρω χαλάρωση.

Η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας δεν αναμένεται να βγάλει ειδήσεις, ενώ το μεγάλο «τεστ» αναμένεται στις 10 Μαρτίου, όταν η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις αρχικές τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του 2018.

Ακόμα όμως και αν οι προβλέψεις είναι πτωτικές, ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες που μίλησαν στο Reuters σημείωσαν πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να βιαστεί να ενεργήσει.

«Ελπίζουμε όλοι πως αυτά που έχουμε κάνει είναι αρκετά», δήλωσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου. «Δεδομένης της αστάθειας στην τιμή του πετρελαίου, ακόμα και αν η πρόβλεψη του 2018 είναι χαμηλότερη του στόχου, δεν χρειάζεται να ενεργήσουμε».

«Η ΕΚΤ έχει κάνει τη δουλειά της, δημιούργησε το περιθώριο με ιδιαίτερη διευκόλυνση. Τώρα ήρθε η ώρα και οι υπόλοιποι να κάνουν τη δουλειά τους: δημοσιονομική πολιτική, επενδύσεις σε υποδομές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο τραπεζίτης, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Άλλοι τραπεζίτες της ΕΚΤ παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων από την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει προσωρινά να «κάνουν τα στραβά μάτια» στην επίπτωση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ή του γεγονότος ότι ο πληθωρισμός κινείται κάτω του στόχου του περίπου 2% εδώ και τρία χρόνια.

Ορισμένοι σημειώνουν πως θα χρειαστούν κάποια στιγμή περαιτέρω ενέργειες, όμως αποφεύγουν να δημιουργήσουν προσδοκίες στην αγορά, για να αποφευχθούν άλλες απογοητεύσεις όπως αυτή που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο, όπου οι προσδοκίες για παρέμβαση του Ντράγκι ήταν υπερβολικά μεγάλες, με αποτέλεσμα οι αγορές να κάνουν «βουτιά» ,όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποφάσισε να μην «κάνει την έκπληξη» που όλοι περίμεναν.

«Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες της ΕΚΤ. Όμως θα εξαρτηθεί από την επίπτωση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και δεν θα έρθουν σύντομα», ανέφερε άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

«Η νομισματική πολιτική δεν είναι αξιόπιστη αν πρέπει να την αλλάζεις κάθε μήνα. Νομίζω πως τον Μάρτιο θα αρχίσουμε μόνο να συζητάμε ποια μέτρα και πότε θα πρέπει να τα πάρουμε», σχολίασε.

Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας βελτιώνεται και η απασχόληση και ο δανεισμός αυξάνονται σταθερά, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώνονται, κάτι που δημιουργεί δίλημμα για την ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, Βίτας Βασιλιάουσκας, σημείωσε πως το φθηνό πετρέλαιο έχει οφέλη και έτσι η ΕΚΤ θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στον δομικό πληθωρισμό. Τα σχόλιά του, σημειώνει το Reuters, μπορούν να «μεταφραστούν» ως έκκληση στην ΕΚΤ να μην αναλάβει δράση αφού ο δομικός πληθωρισμός πηγαίνει σχετικά καλά.

«Η χαμηλή τιμή του πετρελαίου βοηθά την πραγματική οικονομία», τόνισε. «Νομίζω πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να επικεντρωθεί στον δομικό πληθωρισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Josef Bonnici, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που σημειώνει πως η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει και αρνητικές αλλά και θετικές επιπτώσεις, όπως η τόνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v