Καθώς κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ομάδες προετοιμάζονται ενόψει της συνόδου για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι τον ερχόμενο μήνα, ολοένα και αυξάνονται οι προειδοποιήσεις σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να επηρεάσει τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.
Όπως αναφέρει το CNBC, η ασφαλιστική βιομηχανία θεωρείται η πλέον ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, βάσει νέας έκθεσης που έδωσε ο Standard & Poor's.
Η έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, επιχειρηματολογεί πως αλλαγές όπως οι υψηλότερες απαιτήσεις σε κεφάλαιο και μια αύξηση σε αξιώσεις που σχετίζονται με τον καιρό, θα επηρεάσουν αρνητικά τις κεφαλαιακές θέσεις των ασφαλιστών. Η επάρκεια κεφαλαίου θα μειώνεται κατά 0,5% τον χρόνο κατά την περίοδο από το 2016 μέχρι το 2050. Προκειμένου να αντισταθμιστεί αυτό, πολλοί ασφαλιστές θα πρέπει να μειώσουν το μέρισμα προς τους μετόχους κατά πέντε με 10%.
«Τα κέρδη θα επηρεαστούν, όχι μόνο από την πιθανότητα αξιώσεων που σχετίζονται με τον καιρό, αλλά και μέσω χαμηλότερων αποδόσεων των επενδύσεων», τονίζεται στο κείμενο.
Η ανάλυση αυτή θυμίζει τις προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος επεσήμανε το Σεπτέμβριο πως τα καιρικά φαινόμενα αλλάζουν και ο αριθμός των σχετικών αξιώσεων έχει τριπλασιαστεί από το 1980.
«Η έκθεση των Βρετανών επενδυτών, περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών εταιριών, σε αυτές τις αλλαγές είναι πιθανώς τεράστια (...), οι προκλήσεις που επιβάλλει αυτή τη στιγμή η κλιματική αλλαγή ωχριούν σε σημασία μπροστά σε αυτό που μπορεί να έρθει», είχε σημειώσει.
Στο μεταξύ, πρόσφατη έκθεση της εταιρίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock μελέτησε τον αντίκτυπο του φαινομένου στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Υπό τον τίτλο «Το Τίμημα της Κλιματικής Αλλαγής», το κείμενο εστίασε στο πώς οι κυβερνητικοί κανονισμοί ωθούν προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η βιομηχανία άνθρακα πιθανότατα θα δει πτώση και οι βιομηχανίες που βασίζονται στον άνθρακα, όπως οι σιδηρόδρομοι και η ναυτιλία, θα επηρεαστούν. Από την άλλη, η πορεία προς μια βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης θα ωφελήσει καινοτόμες λύσεις και νέα τεχνολογία.