Οι κινέζικες εταιρίες θέλουν... διαζύγιο από τις αγορές των ΗΠΑ

Περίπου 33 εταιρίες επιθυμούν να βγουν από τα αμερικανικά χρηματιστήρια και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σε αναζήτηση υψηλότερων αποτιμήσεων. Hedge funds και νομικοί σύμβουλοι αντιδρούν και επισημαίνουν το ρόλο των μικρότερων μετόχων.

Οι κινέζικες εταιρίες θέλουν... διαζύγιο από τις αγορές των ΗΠΑ

Καθώς οι κινεζικές εταιρίες φεύγουν από τη Wall Street, οι επενδυτές απαιτούν τα χρήματά τους πίσω. Δεκάδες εταιρίες έχουν προγραμματίσει εξαγορές και επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σε αναζήτηση υψηλότερων αποτιμήσεων, ωστόσο οι μέτοχοι με μικρότερα ποσοστά αντιδρούν, σύμφωνα με το Reuters. Διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ζητούν ανοικτά να πληρωθούν σύμφωνα με προηγούμενες αποτιμήσεις και όχι με βάση την πτώση του 2015.

Με συμφωνίες που αξίζουν συνολικά 40 δισ. δολάρια, περίπου 33 κινεζικές εταιρίες αποκάλυψαν τα σχέδιά τους να βγουν από την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Ωστόσο η βιομηχανία των hedge funds και νομικών είναι έτοιμη να πιέσει για τα συμφέροντά της. «Θέλουμε να πιέσουμε όλο περισσότερο γίνεται», τόνισε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίων Lin Yang.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, τα αυξανόμενα παράπονα μπορεί να έχουν αντίκτυπο και σε μελλοντικές εξαγορές. Την περασμένη εβδομάδα η Alibaba αύξησε την προσφορά της για την αγορά της υπηρεσίας video streaming Youku Tudou κατά σχεδόν 3% σε 27,60 δολάρια ανά μετοχή, μόλις τρεις εβδομάδες από την ανακοίνωση της εξαγοράς.

«Πριν οι εισηγμένες εταιρίες σκεφτούν αν θα βγουν από τα χρηματιστήρια ή αν θα εισαχθούν αλλού (...) πρέπει να καταλάβουν πως οι μικρότεροι μέτοχοι θα πρέπει να παίξουν ένα ρόλο στις επιχειρήσεις της εταιρίας», υπογράμμισε ο Micheal Cheng, νομικός σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου Andrew W Y Ng και πρώην διευθυντής έρευνας στην Asian Corporate Governance Association στο Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v