Η Κίνα πουλά γερμανικά ομόλογα και βοηθάει την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Η γερμανική κεντρική τράπεζα πρέπει να αγοράζει 10 δισ. ευρώ σε ομόλογα κάθε μήνα, τη στιγμή που το γερμανικό κράτος δεν εκδίδει υψηλά ποσά χρέους. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πουλάει γερμανικά ομόλογα από τον Μάρτιο, διευκολύνοντας τους traders.

Η Κίνα πουλά γερμανικά ομόλογα και βοηθάει την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ

Η πώληση γερμανικών κυβερνητικών ομολόγων από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έχει βοηθήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης στο σχέδιό τους για ποσοτική χαλάρωση 1,1 τρισ. ευρώ, καθώς προσπαθούν να τονώσουν την ανάκαμψη στην περιοχή του κοινού νομίσματος, σύμφωνα με τους Financial Times.

Το τμήμα διαχείρισης αποθεματικών της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, η Κρατική Διοίκηση Ξένου Συναλλάγματος, πουλάει κάποια από τα γερμανικά της ομόλογα από τον Μάρτιο, οπότε η ΕΚΤ άρχισε να τα αγοράζει, όπως τονίζουν πηγές από το περιβάλλον των κεντρικών τραπεζών της Κίνας και την Ευρώπης, τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα.

Αυτές οι πωλήσεις έχουν διευκολύνει τους traders (αφού οι συναλλαγές γίνονται μέσω εκείνων), οι οποίοι έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να βρίσκουν 60 δισ. ευρώ σε -κυβερνητικό κυρίως- χρέος για να αγοράσουν κάθε μήνα, στο πλαίσιο του πακέτου της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ανησυχίες σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας θα μπορούσε να βρει αρκετά ομόλογα να αγοράσει, έχουν περιβάλει εδώ και καιρό το πρόγραμμα του 1,1 τρισ. Η Bundesbank πρέπει να αγοράζει περίπου 10 δισ. σε ομόλογα κάθε μήνα, ένα πιθανώς προβληματικό ποσό αφού το γερμανικό κράτος δεν εκδίδει υψηλά ποσά χρέους, αν και αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επανειλημμένως υπογραμμίσει αυτές τις ανησυχίες.

«Οι κινεζικές πωλήσεις γερμανικών ομολόγων σίγουρα θα διευκόλυναν τις επιχειρήσεις ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οπότε αυτή είναι μία περίσταση κατά την οποία τα συμφέροντα της ΕΚΤ και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας συγκλίνουν», τόνισε ο Eswar Prasad, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ και πρώην επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ που ασχολείται με την Κίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v