Κεφάλια λιονταριών καταφτάνουν στις ΗΠΑ σε αριθμό... ρεκόρ!

Ενόψει περιοριστικής απόφασης της αρμόδιας αρχής των ΗΠΑ, Αμερικανοί τρέχουν στην Αφρική για να σκοτώσουν λιοντάρια όσο προλαβαίνουν. Το 2014 μπήκαν στη χώρα 745 λιοντάρια-τρόπαια. Το κόστος του σαφάρι συχνά ξεπερνά τα 100.000 δολάρια.

Κεφάλια λιονταριών καταφτάνουν στις ΗΠΑ σε αριθμό... ρεκόρ!

Οι κυνηγοί σκοτώνουν αφρικανικά λιοντάρια σε αριθμούς-ρεκόρ, καθώς οι Αμερικανοί ρυθμιστές απειλούν να περιορίσουν ένα από τα πλέον αποκλειστικά, ακριβά και αμφιλεγόμενα είδη κυνηγιού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, λήγει στις 29 Οκτωβρίου η προθεσμία για την αμερικανική Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής, ώστε να αποφασίσει οριστικά σχετικά με την κατηγοριοποίηση του αφρικανικού λιονταριού που είχε προταθεί να περιληφθεί στη λίστα με τα είδη που απειλούνται από εξαφάνιση. Η Υπηρεσία έχει επίσης προτείνει τη θέσπιση ειδικής άδειας προκειμένου να εισάγονται στη χώρα τα σκοτωμένα λιοντάρια ως τρόπαια.

Αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν τον αριθμό σκοτωμένων λιονταριών που μπαίνουν στις ΗΠΑ, ενώ πιέζουν προς τα πάνω το κόστος για το σαφάρι, που συχνά ξεπερνά τα 100.000 δολάρια.

Η προθεσμία που πλησιάζει έχει προκαλέσει ένα κύμα Αμερικανών προς την Αφρική, οι οποίοι ταξιδεύουν με σκοπό το κυνήγι αφρικανικών λιονταριών. Πέρυσι, Αμερικανοί έφεραν στη χώρα 745 λιοντάρια-τρόπαια. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ που αντιστοιχεί σε άνοδο 70% σε σχέση με το 2011, ενώ το νούμερο έχει διπλασιαστεί συγκριτικά με το 2000, σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία.

«Η γενική συναίνεση σε όλους όσοι πουλάνε κυνήγι λιονταριών είναι ''φίλε, τρέχα τώρα''», εξηγεί ο Aaron Neilson, ένας Αφρικανός «μεσίτης» σαφάρι που έχει έδρα στο Κολοράντο.

Στο μεταξύ, αυτού του είδους το κυνήγι είναι στόχος οργανώσεων δικαιωμάτων των ζώων εδώ και χρόνια, με την περίπτωση του Cecil της Ζιμπάμπουε να επαναφέρει το ζήτημα στο προσκήνιο. Αεροπορικές εταιρίες, όπως οι United Continental Holdings και Delta Air Lines, έχουν απαγορεύσει τη μεταφορά κάποιων ειδών αφρικανικών τρόπαιων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v