Ο ελβετικός κολοσσός εμπορευμάτων βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα στο επίκεντρο του διεθνούς τύπου, καθώς η βουτιά της μετοχής και των ομολόγων δημιούργησε ανησυχίες για ενδεχόμενο κατάρρευσης, που ενισχύθηκαν από την εκτίναξη της τιμής των CDS τoυ χρέους της.
Η διοίκηση της εταιρείας έσπευσε να καθησυχάσει τους επενδυτές, ανακοινώνοντας πως έχει θετικές ταμειακές ροές, καλή ρευστότητα και δεν αντιμετωπίζει θέμα φερεγγυότητας.
Αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι η «Glencore είναι σαν τη Lehman Brothers» και ότι «εάν εξελιχθεί δυσμενώς η κατάστασή της, οι επιπτώσεις μπορεί να λάβουν παγκόσμιες διαστάσεις».
Ωστόσο σε σημείωμα που δημοσίευσαν την Παρασκευή, αναλυτές της Deutsche Bank προσφέρουν μια ακριβή ανάλυση για τους λόγους που η Glencore δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει μια τόσο μεγάλη κρίση που να δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό «η νέα Lehman».
«Οι προβλέψεις ότι η εταιρεία είναι η επόμενη Lehman Brothers προκαλούν την μεγαλύτερη σύγχυση γύρω από την κατάρρευση της Glencore – οι μετοχές βούλιαξαν 30% την Δευτέρα προτού ανακάμψουν» αναφέρουν σύμφωνα με το Business Insider οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας. «Πράγματι, η Glencore έχει έναν μεγάλο επενδυτικό βραχίονα, αλλά οι υπόλοιπες συγκρίσεις είναι αδύναμες. Η Lehman χρησιμοποίησε συναλλαγές repo για να βελτιώσει την εικόνα του ισολογισμού της. Η Glencore δεν το κάνει. Η Lehman βασιζόταν στον δανεισμό μιας ημέρας. Η Glencore όχι» σημειώνουν.
Επιπλέον, επισημαίνουν ότι μια ανάλυση στον S&P 500 δείχνει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2008 υπάρχουν περίπου 50 περιπτώσεις όπου μια μετοχή βούτηξε 30% σε μια ημέρα.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μετοχές των Netflix, Time Warner Cable και Fossli Group.
Οι ίδιοι τονίζουν ακόμα ότι 160 εταιρείες έχουν δείκτη χρέους προς ίδια κεφάλαια πάνω από το 83% που αναμένει η Glencore φέτος.