Υπό τον φόβο ότι το αδύναμο γουάν ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων από την Κίνα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται να ρίξει ρευστό στο τραπεζικό σύστημα της χώρας προκειμένου να δώσει ώθηση στον δανεισμό, σύμφωνα με αξιωματούχους και συμβούλους της κεντρικής τράπεζας που επικαλείται η Wall Street Journal.
Η κίνηση αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει την μείωση του ύψους των καταθέσεων που απαιτείται να κατέχουν ως απόθεμα οι τράπεζες, θα σημάνει ότι ο ελιγμός της κινεζικής κεντρικής τράπεζας με την υποτίμηση του νομίσματος τελικά γυρίζει μπούμερανγκ, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να καταφύγει στα ίδια μέτρα χαλάρωσης που μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να βοηθήσουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η κίνηση, που όπως υποστηρίζουν πηγές θα μπορούσε να γίνει πριν το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, θα περιλαμβάνει μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας του απαιτούμενου ποσοστού αποθεματικών, κάτι που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση κεφαλαίων ύψους 678 δις. γουαν (106,2 δις. δολαρίων) ώστε να μπορούν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια.
Θα πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη μείωση του απαιτούμενου ορίου αποθεμάτων που πραγματοποιείται φέτος. Μια άλλη επιλογή που εξετάζεται από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι η μείωση αυτή να αφορά μόνο τις τράπεζες εκείνες που δανείζουν μεγάλα ποσά σε μικρές και ιδιωτικές επιχειρήσεις –αυτές που χαρακτηρίζονται «κλειδί» για την μελλοντική ανάπτυξη της Κίνας- αν και αυτή η στρατηγική δεν ήταν επιτυχημένη κατά το παρελθόν.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι θέσεις σε γουάν των κινεζικών τραπεζών, που συγκεντρώθηκαν από τις αγορές ξένου συναλλάγματος, μειώθηκαν κατά το ποσό ρεκόρ των 249,1 δις. γουάν τον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει πως ακόμα περισσότερο χρήμα φεύγει από την Κίνα.
Πάντως, δεν είναι λίγοι εντός της τράπεζας που αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται. Τα τελευταία στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας δείχνουν πως οι ενέργειες της κυβέρνησης για να στηρίξει τις τιμές των μετοχών από τις αρχές Ιουλίου είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του δανεισμού προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όμως τα δάνεια προς την πραγματική οικονομία έχουν κάνει «βουτιά». Επιπλέον, μια περαιτέρω αύξηση της προμήθειας χρήματος κατά 21 τρις. δολάρια θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και να δημιουργήσει «φούσκες».