Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι κραχ στα αραβικά χρηματιστήρια

«Βουτιά» για τις μετοχές στα χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής καθώς η πτώση του πετρελαίου πυροδοτεί ανησυχίες για την ανάπτυξη στις οικονομίες της περιοχής. Πτώση έως και 7,5% για το Ντουμπάι.

Μίνι κραχ στα αραβικά χρηματιστήρια

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό εξίμισι ετών σε συνδυασμό με τα «κακά μαντάτα» για την οικονομία της Κίνας δημιουργούν αναταράξεις και στα αραβικά χρηματιστήρια, όπου σήμερα Κυριακή φτάνουν να καταγράφουν πτώση έως και 7,5%.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου του Ντουμπάι (DFM) κάνει «βουτιά» 7,5%, ο δείκτης Tadawull της Σαουδικής Αραβίας 6,9% (οι απώλειες για τον συγκεκριμένο δείκτη αγγίζουν το 24% από τον Απρίλιο), ο QE του Κατάρ κατά 5,3%, ο TA 25 του Ισραήλ κατά 4,1%, ενώ ο EGX της Αιγύπτου καταγράφει την μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2012, με απώλειες 5,4% σήμερα.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο που οι μετοχές της Σαουδικής Αραβίας εισέρχονται σε bear market. Μάλιστα, η Fitch προχώρησε χθες σε υποβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε «αρνητικές» από «σταθερές», αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να υπάρξει και περαιτέρω υποβάθμιση.

Αναλυτές εκτιμούν πως η πτώση του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποχωρήσεις στην περιοχή. «Η Σαουδική Αραβαία θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες της, ιδιαίτερα αν το πετρέλαιο παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα. Διαφορετικά θα έχει επίπτωση στη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής», σχολιάζει ο Tariq Qaqish της Al Mal Capital PSC του Ντουμπάι.

Η διολίσθηση της τιμής του Brent στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009 δημιουργεί πιέσεις στις χώρες του αραβικού κόλπου σε μια περίοδο που οι επενδυτές αποσύρονται από τίτλους υψηλότερου ρίσκου, μετά την υποτίμηση του γουάν και τις αυξανόμενες προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου «στεγάζει» περίπου το 30% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου του κόσμου.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων αγορών έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, μετά την πτώση του Brent στα 45,46 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού έως και τα 39,86 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης Bloomberg GCC200, που παρακολουθεί 200 μετοχές του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση του από τον Οκτώβριο του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v