Το χρέος της Ιαπωνίας δεν είναι βιώσιμο και μπορεί να τριπλασιαστεί σε σχέση με το ΑΕΠ ως το 2030 αν η κυβέρνηση δεν κάνει περισσότερα για να μειώσει τις δαπάνες, προειδοποιεί το ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη.
Σύμφωνα με το Ταμείο, η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει κανονισμούς για τον περιορισμό των δαπανών και να προχωρήσει σε ανεξάρτητες αξιολογήσεις των προβλέψεων της. Η στήριξη σε αισιόδοξες οικονομικές εκτιμήσεις διακινδυνεύει να πλήξει την εμπιστοσύνη στο σχέδιο επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ως το 2020, σύμφωνα με την έκθεση.
«Οι αμφιβολίες για την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα μπορεί να οδηγήσουν σε άλμα του κρατικού risk premium, επιβάλλοντας περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με αρνητική επίπτωση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πραγματική οικονομία» επισημαίνει το ΔΝΤ. «Οι υπερβολικά υψηλές ανάγκες χρηματοδότησης της Ιαπωνίας δείχνουν αδυναμίες στις αλλαγές των εκτιμήσεων των αγορών».
Το Ταμείο υποστηρίζει ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω την νομισματική τόνωση και να προσφέρει καθοδήγηση στις αγορές, προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός δεν θα φτάσει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας μεσοπρόθεσμα.
Με βάση τις προβλέψεις του Ταμείου, το δημοσιονομικό σχέδιο του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε θα σταθεροποιήσει το χρέος προσωρινά στο 250% του ΑΕΠ, προτού εκτιναχτεί στο 290%. Για να περιορίσει τις υποχρεώσεις της μακροπρόθεσμα η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά 4,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ταμείο.
«Αν και τα ρίσκα για το χρέους έχουν συγκρατηθεί και μεγάλο μέρος του χρέους βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιαπωνία, Καλπάν Κόσλαρ.
«Τα Αμπενόμικς πρέπει να «επαναφορτωθούν (reloaded) ώστε τα ελαττώματα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές να μην γίνουν βαρίδι στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό» υπογραμμίζεται στην έκθεση.