Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kάμερον: Θα προχωρήσω στο δημοψήφισμα για Ε.Ε.

Σαρωτική νίκη Κάμερον στις βρετανικές εκλογές, με 36,9% των ψήφων. Παραιτήθηκαν οι ηγέτες των Εργατικών, των Φιλελευθέρων και ο Φάρατζ του UKIP που δεν εκλέχθηκε βουλευτής. Προσπάθεια συμφιλίωσης με τους Σκοτσέζους.

Kάμερον: Θα προχωρήσω στο δημοψήφισμα για Ε.Ε.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε μια εντυπωσιακή νίκη έναντι των Εργατικών και επιστρέφει στην Ντάουνινγκ Στρητ για δεύτερη θητεία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν μια οριακή μάχη ανάμεσα στα δύο παραδοσιακά κόμματα της χώρας.

Στη νικητήρια ομιλία του δήλωσε πως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως κυβέρνηση πλειοψηφίας θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε όλο μας το μανιφέστο, σημείωσε.

Τα τελικά αποτελέσματα

To Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον συγκέντρωσε 331 έδρες στις βουλευτικές εκλογές, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο της χώρας, ενώ προηγείται με μεγάλη διαφορά του Εργατικού Κόμματος που υπέστη οδυνηρή ήττα στη Σκωτία προς όφελος των εθνικιστών.

Αναφορικά με τις ψήφους, το Συντηρητικό Κόμμα βελτίωσε τις επιδόσεις του, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2010, σημειώνοντας άνοδο 0,8%, αφού συγκέντρωσε το 36,6% των ψήφων, ήτοι 11,33 εκατομμύρια ψήφοι. Κέρδισε έτσι 24 επιπλέον έδρες, γεγονός που του επιτρέπει να περάσει το όριο των 326 βουλευτών, που συνιστά την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο έτερος μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), που κέρδισε στις 56 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες που μετρά η Σκωτία. Σε εθνικό επίπεδο, το SNP αντιπροσωπεύει το 4,8% των ψήφων.

Το Εργατικό Κόμμα έλαβε από την πλευρά του 232 έδρες, 26 λιγότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, κυρίως λόγω της βαριάς ήττας που υπέστη στη Σκωτία, ένα από τα παραδοσιακά του προπύργια.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς τα τελευταία 5 χρόνια, υπέστησαν μια πραγματική πανωλεθρία καθώς πέρασαν από τους 56 βουλευτές που είχαν εκλέξει σε μόλις 8 και έχουν απώλειες της τάξης του 15,2% σε σύγκριση με το 2010.

Αν και έλαβε περίπου 4 εκατομμύρια ψήφους (+9,5% σε σύγκριση με το 2010) το ευρωσκεπτικιστικό και λαϊκιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) εξέλεξε μόλις 1 βουλευτή στο Ουεστμίνστερ λόγω του εκλογικού συστήματος της Βρετανίας.

Από την πλευρά των Πρασίνων εξελέγη ένας μόνο βουλευτής: η Καρολάιν Λούκας, που επανεξελέγη στο Μπράιτον (νότια Αγγλία).

Στην Ουαλία, οι εθνικιστές του Plaid Cymru διατηρούν τις 3 τους έδρες στο Ουεστμίνστερ.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι ενωτικοί του DUP κέρδισαν 8 έδρες, τις διπλάσιες από το Sinn Fein, που δεν κατάφερε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο.

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές ανήλθε στο 66,1%, λίγο μεγαλύτερο σε σύγκριση με το 2010.

Μπαράζ παραιτήσεων μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Εν τω μεταξύ, μετά τη συντριπτική τους ήττα στις εκλογές, οι ηγέτες του Εργατικού Κόμματος, των Φιλελευθέρων και του UKIP δήλωσαν παραίτηση.

Όπως μετέδωσε το BBC, ο Εντ Μίλιμπαντ παραιτήθηκε από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, μετά την ήττα από τους Συντηρητικούς. Σημειώνεται πως οι επιδόσεις του κόμματος ήταν οι χειρότερες από το 1987.
Παράλληλα, το Reuters μετέδωσε πως και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Νικ Κλεγκ, παραιτήθηκε από τη θέση του.

«Είναι σαφές πως τα αποτελέσματα ήταν ανυπολόγιστα πιο συντριπτικά και σκληρά απ' όσο φοβόμουν», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Πρέπει να αναλάβω την ευθύνη και ως εκ τούτου ανακοινώνω πως θα παραιτηθώ από την ηγεσία των Φιλελευθέρων. Θα πραγματοποιηθεί τώρα εκλογή για την ηγεσία, σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος».

Τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει, ο επικεφαλής του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε πως αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει έδρα, συμπλήρωσε ωστόσο πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κόμματος της Ανεξαρτησίας.
«Θα υπάρξει εκλογή για την ηγεσία τον Σεπτέμβριο και θα εξετάσω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αν θα θέσω ξανά υποψηφιότητα», είπε σε δημοσιογράφους.

Προσπάθεια συμφιλίωσης με τους Σκοτσέζους

Η μεγάλη έκπληξη στις εκλογές αυτές φαίνεται πως ήταν οι σαρωτικές επιδόσεις του SNP. Έχοντας εξασφαλίσει 56 έδρες, εγείρονται ερωτήματα ως προς το αν θα υπάρξει προσπάθεια απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης με τους ψηφοφόρους της Σκοτίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει ενότητα στη χώρα, ενώ υποσχέθηκε μεταβίβαση περισσότερων εξουσιών στη Σκοτία.

"Θέλω να συσπειρώσω το Ηνωμένο μας Βασίλειο εφαρμόζοντας τη μεταβίβαση εξουσιών από το βρετανικό στο σκοτσέζικο κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό", είπε.

Πάντως, όπως μετέδιδε νωρίτερα το CNBC, η μεγαλύτερη ανησυχία σε ό,τι αφορά τη νίκη των Συντηρητικών πάντα ήταν η προοπτική ότι η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που ο David Cameron έχει υποσχεθεί ότι θα διενεργήσει πριν από το τέλος του 2017.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v