Οι τράπεζες θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τις δομές των bonus και των πληρωμών τους, ώστε να σταματήσουν να ανταμείβουν ή να ενθαρρύνουν την υπέρ του δέοντος ανάληψη βραχυπρόθεσμων κινδύνων, διαμήνυσε χτες η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, σε ομιλία στην Ουάσιγκτον.
Παρότι τα κράτη και οι διεθνείς αρχές έχουν πάρει ήδη πολλά αυστηρά μέτρα έναντι των τραπεζών και των τραπεζιτών προκειμένου να μην επαναληφθεί μια κρίση σαν αυτή του 2008, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι υψηλός και σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο η κουλτούρα που επικρατεί στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, η επικεφαλής του ΔΝΤ συμβούλεψε τις τράπεζες να προωθήσουν μια αλλαγή της νοοτροπίας τους, ενθαρρύνοντας τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις και δίνοντας περισσότερες εξουσίες στους μετόχους σε θέματα πληρωμών, π.χ. τη δυνατότητα να ζητήσουν επιστροφή των πληρωμών και των bonus σε περίπτωση κακοδιοίκησης ή μεταβολών στις επιδόσεις.
«Το κανονιστικό πλαίσιο από μόνο του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα», τόνισε η κ. Λαγκάρντ. «Το αν κάτι είναι σωστό ή λάθος δεν μπορεί απλώς να αναχθεί απλώς στο αν κάτι είναι επιτρεπτό ή όχι από το νόμο», συμπλήρωσε.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κουλτούρα η οποία θα δίνει στους τραπεζίτες το κίνητρο να κάνουν το σωστό, ακόμα κι όταν κανείς δεν παρακουλουθεί. Σε τελική ανάλυση, χρειαζόμαστε περισσότερη ανάληψη προσωπικής ευθύνης. Η καλή εταιρική διοίκηση διαμορφώνεται χάρις στην ηθική των προσώπων που την ασκούν».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Janet Yellen, πρόεδρος της Federal Reserve, κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, επισήμανε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ότι οι χαλαροί έλεγχοι σε κάποιους τομείς συνέβαλαν σε αντιδεοντολογική και παράνομη συμπεριφορά. Πρόσθεσε, τέλος, πως αισιοδοξεί για το γεγονός ότι «τόσο εμείς όσο και άλλες ελεγκτικές αρχές έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα κινήτρων που δίνονται στο χρηματοπιστωτικό τομέα και ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα».