Ο διπλός πονοκέφαλος Ντράγκι - Μετά την Ελλάδα ο αποπληθωρισμός

Μετά τη συμφωνία γα την 4μηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχε πλέον το περιθώριο να εστιάζει στο κρίσιμο ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης. Τι βλέπουν οι αναλυτές και ποιες οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

Ο διπλός πονοκέφαλος Ντράγκι - Μετά την Ελλάδα ο αποπληθωρισμός

Η συμφωνία παράτασης για την Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα στο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επικεντρωθεί στο μείζον θέμα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. «Είναι πιθανότατα πολύ ανακουφισμένος που απέφυγε να τραβήξει τη σκανδάλη στην Ελλάδα» εξηγεί ο Teunis Brosens, της ING Groep και συμπληρώνει: «Τώρα μπορεί να επικεντρωθεί στην ποσοτική χαλάρωση, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει μάλλον αρνητικός τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι».

«Ο Ντράγκι που θα βρίσκεται στο ευρωκοινοβούλιο στην Τετάρτη αναμένεται να παραλάβει στοιχεία από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, που δείχνουν συνεχή βουτιά στο δείκτη τιμών καταναλωτή» σχολιάζει και το πρακτορείο Bloomberg. Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστό πως το πρόβλημα του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη γίνεται πιο έντονο καθώς οι τιμές μειώθηκαν κατά 6%, ενώ θετικό πρόσημο στον πληθωρισμό κατέγραψαν μόνο η Μάλτα και η Αυστρία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο -0,5% αυτό το τρίμηνο και στο -0,1% συνολικά το 2015. Η ΕΚΤ είχε προβλέψει το Δεκέμβριο αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,7% για το 2015. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της στις 5 Μαρτίου και ο Dirck Schumacher της Goldman Sachs αναμένουν «σημαντική πτωτική αναθεώρηση». 

Το ζήτημα της Ελλάδας, όμως, δεν έχει τελειώσει για το Μάριο Ντράγκι. Ευρωβουλευτές και δημοσιογράφοι μπορεί να του θέσουν πολλές ερωτήσεις την επόμενη εβδομάδα αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες χρηματοδοτούνται μέσω ELA. Ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι άλλωστε, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνει ότι η ελληνική συμφωνία είναι ευάλωτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v