Κύπρος: Πονοκέφαλος για κυβέρνηση-τράπεζες η στάση της τρόικας

Εμπλοκή στις σχέσεις κυβέρνησης-τρόικας από την εμμονή της τελευταίας να μην εγκρίνει την πρόοδο του προγράμματος όσο η χώρα δεν εφαρμόζει το νόμο περί εκποιήσεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πεισματική άρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κύπρος: Πονοκέφαλος για κυβέρνηση-τράπεζες η στάση της τρόικας

Κόπωση, ανησυχία, προβληματισμό και πολλή γκρίνια έχει προκαλέσει στην Κύπρο η συνεχιζόμενη δυστοκία της κυβέρνησης να «περάσει» το θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις ακινήτων, με αποτέλεσμα να ζητείται επειγόντως τρόπος προκειμένου να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» και να αρθεί το αδιέξοδο που φαίνεται να επικρατεί τόσο στον τραπεζικό τομέα, όσο και στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Το πρόβλημα είναι πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπλοκάρουν την υιοθέτηση του θεσμικού πλαισίου που απαιτεί η τρόικα, γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσφορία της κυβέρνησης, των τραπεζών και φυσικά της τρόικας, η οποία συνεχίζει να μην εγκρίνει την πρόοδο του προγράμματος και συνεχίζει να μπλοκάρει τις δανειακές δόσεις προς τη Μεγαλόνησο.

Και βέβαια, ούτε τα διαθέσιμα του κράτους είναι απεριόριστα, ούτε η παράταση μιας αβεβαιότητας ευνοεί την Κύπρο στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.

«Η εφαρμογή του πλαισίου των εκποιήσεων και η υιοθέτηση μιας πιο σύγχρονης νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας είναι βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος» διαμήνυσε η τρόικα, φεύγοντας από το Νησί της Αφροδίτης και πετώντας το μπαλάκι στην Κύπρο για το πότε θα «τηρήσει τις δεσμεύσεις της» προκειμένου να ακολουθήσει η έγκριση του προγράμματος και η εκταμίευση της δόσης.

Η δυσφορία των τραπεζιτών εκφράστηκε -μάλλον άκομψα...- μέσα από ένα e-mail που έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ. John Hourican, σύμφωνα με τον οποίο τα κόμματα μπλοκάρουν το νόμο, εξυπηρετώντας προσωπικές ατζέντες.

Τα πολιτικά κόμματα με τη σειρά τους, απάντησαν με οξύ τρόπο στον κ. John Hourican. Το ΔΗΚΟ σημείωσε πως «δεν μπορεί να βασιστεί στις διαβεβαιώσεις του κ. Hourican, πως δεν τον ενδιαφέρουν οι μαζικές εκποιήσεις μικρών σπιτιών και διαμερισμάτων». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η θέση της ΕΔΕΚ: «Αφού ο κ. Hourican χαρακτηρίζει παράλογα τα πολιτικά σχόλια για μαζικές εκποιήσεις, τότε γιατί η Τράπεζά του αποστέλλει επιστολές σε δανειολήπτες που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τους τρομοκρατεί ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων που ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής;».

Από την πλευρά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μιλά για την ανάγκη γρήγορης λύσης, κρατώντας αποστάσεις τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από τους τραπεζίτες.

Λέει λοιπόν προς τα κόμματα: «Το θέμα είναι όχι απλά η διαβούλευση, αλλά η συνδημιουργία. Για να υπάρξει προοπτική θα πρέπει να εγκαταλειφτούν τα στίγματα, πολλές φορές, των σκοπιμοτήτων» και προς τους τραπεζίτες: «οι μικροοφειλέτες δεν σώζονται πραγματικά, όταν κάποιοι φροντίζουν οι μεγάλοι χρεώστες που οφείλουν δισεκατομμύρια ευρώ, να βρίσκονται στο απυρόβλητο».

H ουσία είναι ότι σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο υπολογίζονται γύρω στο 50% του συνόλου και όλοι συμφωνούν πως αν δεν μειωθεί σημαντικά το ποσοστό αυτό, τότε η κυπριακή οικονομία δεν θα μπορέσει ουσιαστικά να ανακάμψει. Οι τράπεζες μάλιστα, τον τελευταίο καιρό πλήττονται και από τις εξελίξεις στη Ρωσία, με την Τράπεζα Κύπρου να ανακοινώνει πως στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 θα εγγράψει περίπου διπλάσιες προβλέψεις σε σχέση με αυτές που ενέγραφε κατά τα προηγούμενα τρίμηνα του ίδιου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v