Το παγκόσμιο χρέος διογκώθηκε κατά 57 τρισ. δολάρια ή 17% του διεθνούς ΑΕΠ από το 2007, το σημείο «έκρηξης» του μεγάλου κραχ και της παγκόσμιας ύφεσης, σύμφωνα με νέα έρευνα της McKinsey Global Institute.
Το αξιοσέβαστο ινστιτούτο οικονομικών ερευνών αναφέρει ότι με την άνοδο, το παγκόσμιο χρέος διαμορφώνεται πλέον στα 199 τρισ. δολάρια και αντιστοιχεί στο 286% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής.
Μάλιστα, μολονότι στην έρευνα μελετάται η περίοδος μετά την κρίση 2007-08, κατά την οποία οι περισσότερες κυβερνήσεις υποτίθεται ότι θα εφάρμοζαν στρατηγικές μείωσης των χρεών με «απομόχλευση», προκύπτει ότι την μεγαλύτερη συνεισφορά στην ιλιγγιώδη άνοδο του διεθνούς χρέους προκάλεσε το δημόσιο χρέος: Τα κρατικά χρέη έχουν αυξηθεί κατά 25 τρισ. δολάρια στην 7ετία της «κάθαρσης» τονίζει η συμβουλευτική.
Εντυπωσιακό είναι επίσης το στοιχείο ότι από τις 47 μεγάλες οικονομίες, μόνο 5 κατάφεραν να μειώσουν τα χρέη τους: Ισραήλ, Αίγυπτος, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία και Αργεντινή.
Σε 5 άλλες εκδηλώθηκε όμως δραματική αύξηση: Το χρέος της Κίνας αυξήθηκε κατά 83 ποσοστιαίες μονάδες, της Πορτογαλίας κατά 100, της Ελλάδας κατά 103, της Σιγκαπούρης κατά 129 και της Ιρλανδίας κατά 172.