Μπορεί πλέον να θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από πλευράς αγοραστικής δύναμης, αλλά η κινεζική οικονομία κατεβάζει επικίνδυνα ταχύτητα. Το 2014 κατέγραψε το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1990, όταν η χώρα βρισκόταν σε κλοιό διεθνών κυρώσεων εξαιτίας των δραματικών γεγονότων της πλατείας Τιενανμέν.
Μέχρι το 2010, η κινεζική οικονομία είχε καταφέρει να διατηρήσει ετήσια μέση ανάπτυξη της τάξεως του 10%. Όταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση, το Πεκίνο ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα αναπτυξιακών κινήτρων για να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση των εξαγωγών και την παράλληλη υπερχρέωση των επιχειρήσεων.
Τώρα, προτεραιότητα είναι να δημιουργηθούν αρκετές θέσεις εργασίας. Με τη γήρανση του πληθυσμού, οι αρχές της Κίνας εκτιμούν ότι χρειάζεται να διατηρηθεί ένας ελάχιστος ρυθμός ανάπτυξης προκειμένου να μην υπάρξει κοινωνική αναταραχή. Πριν πέντε χρόνια, το Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας είχε εκτιμήσει ότι απαιτείται ετήσια ανάπτυξη τουλάχιστον 8% για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος. Έκτοτε όμως, φαίνεται πως δείχνει διατεθειμένο να δεχθεί και χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης. Ο στόχος για το 2014 είχε τεθεί «περίπου στο 7,5%» και για το 2015 «περίπου στο 7%».
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα θα συνεχίσει σε τροχιά επιβράδυνσης. Στην αγορά ακινήτων, που αντιμετώπιζε έντονο κίνδυνο φούσκας, ήδη καταγράφεται συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Η εξέλιξη αυτή όμως, επηρεάζει πολλούς ακόμη κλάδους, καθώς σε καίριες βιομηχανίες της χώρας (όπως τσιμέντα και χάλυβας) καταγράφεται κορεσμός και υπερπροσφορά.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία, στο 7,1% για το 2015 (έναντι αρχικής εκτίμησης στο 7,2%). Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις δικές του προβλέψεις για την Κίνα στο 6,8% για το 2015.
Άλλοι ωστόσο, επισημαίνουν πως η μέση πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2014, αν και χαμηλή, αποδείχθηκε – οριακά έστω – υψηλότερη των προσδοκιών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι αναλυτές προέβλεπαν ρυθμό 7,3%. Επιπλέον, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου ξεπέρασαν τις προσδοκίες καταγράφοντας αύξηση 7,9% και 11,9^% αντιστοίχως σε ετήσια βάση.
«Τα σημερινά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η επιβράδυνση των επενδύσεων εξακολουθεί να ασκεί πτωτικές πιέσεις στην ανάπτυξη, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των δραστηριοτήτων στον κλάδο υπηρεσιών» εξηγεί ο Julian Evans Pritchard, της Capital Economics.