Η αναταραχή στις αγορές, οι αδύναμες οικονομικές συνθήκες στο εξωτερικό και οι κίνδυνοι για περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού προβλημάτισαν τους αξιωματούχους στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, αλλά δεν επηρέασαν την απόφαση για την λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω των στοιχείων για σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας και της εγχώριας οικονομίας.
Με βάση τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, τα μέλη της επιτροπής «σημείωσαν το κάπως πιο αδύναμο οικονομικό outlook και τα αυξημένα καθοδικά οικονομικά ρίσκα σε Ευρώπη, Κίνα και Ιαπωνία, καθώς και στην ενίσχυση του δολαρίου».
«Επισημάνθηκε πως αν οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες στο εξωτερικό επιδεινωθούν περαιτέρω, η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ μεσοπρόθεσμα μπορεί να είναι πιο αργή από ότι αναμένεται τώρα» αναφέρεται στο κείμενο των πρακτικών. «Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι έκριναν ότι ο αντίκτυπος των τελευταίων εξελίξεων στην εγχώρια οικονομία αναμένεται να είναι περιορισμένος».
Ένας μεγάλος αριθμός αξιωματούχων ανέφεραν πως η Fed πρέπει να μείνει σε επαγρύπνηση για μια πτώση των προοπτικών για τον πληθωρισμό.
«Πολλοί συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι η επιτροπή πρέπει να παραμένει σε επιφυλακή για ενδείξεις μιας πιθανής καθοδικής στροφής στις μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό» σημειώνεται στα πρακτικά. «Ορισμένοι εξ αυτών σημείωσαν πως αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα είναι ακόμα πιο ανησυχητικό αν μείνει στάσιμη η ανάπτυξη».
Εν τω μεταξύ, μια σημαντική μερίδα των μελών της Fed πίεσε τους συναδέλφους τους να συζητήσουν περισσότερο δημόσια για τον ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων.
Σημειώνεται πως με 9 ψήφους υπέρ και 1 κατά η Fed αποφάσισε στις 29 Οκτωβρίου να βάλει τέλος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν «για σημαντικό χρονικό διάστημα», προσθέτοντας παράλληλα τη φράση ότι η πρώτη κίνηση μπορεί να έλθει νωρίτερα αν η οικονομία εμφανίσει μεγαλύτερη βελτίωση.
Σύμφωνα με τα πρακτικά ένας μικρός αριθμός αξιωματούχων εξέφρασε την άποψη πως η Fed πρέπει να αλλάξει φρασεολογία για τα επιτόκια. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της φρασεολογίας, αλλά «κάποιοι υποστήριξαν πως πρέπει σύντομα να διευκρινιστεί η προσέγγιση της Επιτροπής».