Οι παγκόσμιες χρηματαγορές ζουν με δανεικό χρόνο, με τις γεωπολιτικές κρίσεις και τους αποπληθωριστικούς κινδύνους να παραμένουν εστία ανησυχίας, δήλωσε στο CNBC ο δισεκατομμυριούχος Wilbur Ross.«Νομίζω πως (οι αγορές) ζουν με δανεικό χρόνο διότι οι επενδυτές δεν έχουν εναλλακτικές», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας private equity WL Ross & Co.
«Όλοι φοβούνται μέχρι θανάτου το μακροπρόθεσμο σταθερό εισόδημα διότι γνωρίζουμε πως τα επιτόκια θα αυξηθούν, το βραχυπρόθεσμο σταθερό εισόδημα δεν σου δίνει απόδοση, τα εμπορεύματα πάνε μόνο κάτω και έτσι πού αλλού έχεις να τοποθετήσεις τα χρήματά σου; Εκτός αν θέλεις να αγοράσεις ένα γλυπτό του Alberto Giacometti για 100 εκατ. δολάρια».
Νωρίτερα φέτος, ο Ross είχε πει στο CNBC πως η εταιρεία του πουλά έξι φορές περισσότερο απ' όσο αγοράζει, λόγω των ελκυστικών αποδόσεων των μετοχών στις ΗΠΑ. «Είμαστε πωλητές, όχι διότι νομίζουμε ότι έρχεται ένα τρομακτικό κραχ, αλλά γιατί πρέπει να πουλήσουμε κερδοσκοπικά επειδή τείνουμε να έχουμε σχετικά μεγάλα μερίδια σε σχετικά ρηχούς τίτλους και έτσι πρέπει να πουλάμε όταν οι αγορές είναι ισχυρές».
Πρόσθεσε ωστόσο πως τα γεωπολιτικά ρίσκα θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της αγοράς που παρατηρείται τελευταία. «Οι αγορές τείνουν να πηγαίνουν μακρύτερα, και προς τις δυο κατευθύνσεις, απ' όσο μπορεί να περιμένει κανείς. Νομίζω πως οι μεγάλες ανησυχίες είναι γεωπολιτικές, αυτό είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί όλο τον χρόνο και έχω κάποιες ανησυχίες αναφορικά με το ενδεχόμενο ο αποπληθωρισμός να γίνει και πάλι πρόβλημα».
Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Νοέμβριος υπήρξε ήρεμος μήνας για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, σε σύγκριση με το έντονο sell-off και την αστάθεια που κατεγράφη τον Οκτώβριο εξαιτίας των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ο Wilbur Ross, στη συνέντευξή του στο CNBC, χαρακτήρισε «πολύ ενδιαφέρουσες» τις κινεζικές μετοχές, ενώ αντιθέτως τάχθηκε κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως αυτό «θα ήταν πολύ κακή ιδέα».