Οι αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της ΕΚΤ, ο οποίος θα αυξηθεί στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2012, δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ έφτασε λίγο πάνω από τα 3 τρισ. ευρώ στις αρχές του 2012 και αυτήν την στιγμή βρίσκεται στα 2 τρισ. ευρώ. Ως εκ τούτου η δήλωση του κ. Ντράγκι σημαίνει πως οι αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS θα φτάσουν στα 1 τρισ. ευρώ.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως η ανακοίνωση για το μέγεθος του ισολογισμού υπογράφηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη του Συμβουλίου. Σημειώνεται πως με βάση δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη, ορισμένα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα ενοχλημένα από το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι προσδιόρισε τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αγορές στοιχείων ενεργητικού στον ισολογισμό, παρά το γεγονός πως υπήρχε ρητή συμφωνία να μην κάνει κάτι τέτοιο.
Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ακόμα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύεται ομόφωνα στη χρήση επιπρόσθετων μη συμβατικών μέτρων, αν χρειαστεί. Ο κ. Ντράγι σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο έχει αναθέσει σε υπαλλήλους την προετοιμασία περαιτέρω μέτρων.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αναθέσει σε προσωπικό της ΕΚΤ και στις ανάλογες επιτροπές του ευρωσυστήματος να διασφαλίσουν την έγκαιρη προετοιμασία περαιτέρω μέτρων, που θα εφαρμοστούν αν χρειαστεί» ανέφερε ο κ. Ντράγκι.
Δεν υπάρχει χάσμα Βορρά - Νότου στην ΕΚΤ
Ο κ. Ντράγκι υποβάθμισε τα δημοσιεύματα για ρήξη στο εσωτερικό της ΕΚΤ μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως υπάρχει ομοφωνία πίσω από την μηνιαία του ανακοίνωση, στην οποία αναφέρθηκε τόσο στο μελλοντικό μέγεθος του ισολογισμού όσο και σε πιθανά νέα μέτρα. Πρόσθεσε ακόμα πως οι διαφορές μεταξύ των μελών του Δ.Σ. δεν ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο.
«Δεν υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ Βορρά και Νότου. Δεν υπάρχει καμία συμμαχία» τόνισε ο κ. Ντράγκι.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλά τους επόμενους μήνες
Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι στο οικονομικό outlook της ευρωζώνης παραμένουν καθοδικοί. Η αποδυνάμωση του momentum στην ανάπτυξη της ευρωζώνης και τα αυξημένα γεωπολιτικά ρίσκα, μπορεί να επιδεινώσουν την εμπιστοσύνη και τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι προέβλεψε ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες, προτού αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά το 2015 και 2016.
Σημείωσε επίσης ότι η εγχώρια ζήτηση θα υποστηριχτεί από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής, ενώ η ζήτηση για εξαγωγές θα ευνοηθεί από την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ο ίδιος τόνισε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί προσεκτικά τις επιπτώσεις στην σταθερότητα των τιμών από την αποδυνάμωση της ανάπτυξης, τις τιμές στην ενέργεια, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Mαθήματα από τα προγράμματα αγορών άλλων κεντρικών τραπεζών
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε πως το Διοικητικό Συμβούλιο είχε σήμερα εκτεταμένη συζήτηση για τις παρεμβάσεις άλλων κεντρικών τραπεζών, στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κ. Ντράγκι είπε πως οι επιπτώσεις από το QE είναι διαφορετικές, ανάλογα με τις αρχικές συνθήκες.
«Κάποιος πρέπει να λάβει υπόψη τις μεγάλες διαφορές στις αρχικές συνθήκες όταν κοιτάει τις άλλες κεντρικές τράπεζες. Σήμερα είχαμε μια αρκετά εκτεταμένη συζήτηση για άλλες κεντρικές τράπεζες και το μέγεθος του ισολογισμού. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο αντίκτυπος του QE είναι διαφορετικός, ανάλογα με τις αρχικές συνθήκες» σημείωσε.
«Στην περίπτωση ας πούμε των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα δει κανείς πολλές διαφορές. Μια έχει να κάνει για παράδειγμα με το μέγεθος. Τριπλασίασαν ή τετραπλασίασαν τον ισολογισμό τους. Η δεύτερη έχει να κάνει με την δομή των αγορών κεφαλαίου. Τρίτον, τείνουμε να ξεχνάμε ότι και οι τρεις χώρες, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία, είχαν δημοσιονομικά ελλείμματα πολύ μεγαλύτερα από αυτό της Ευρώπης. Τέταρτον, η σύνθεση αυτών των παρεμβάσεων ήταν διαφορετική και όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, η χρονική στιγμή που έγιναν οι παρεμβάσεις ήταν διαφορετική με τα spreads και τα επιτόκια πολύ υψηλότερα» είπε ο κ. Ντράγκι.
Σε χαμηλά δύο ετών το ευρώ
Το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου, κάτω από το 1,24, μετά την δήλωση του κ. Ντράγκι ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα αυξηθεί στα επίπεδα του 2012 ή κατά 1 δισ. ευρώ.
Αν και ο κ. Ντράγκι έχει αναφερθεί ξανά στο συγκεκριμένο στόχο, το γεγονός πως τον επανέλαβε στην εναρκτήρια ομιλία του στην σημερινή συνέντευξη τύπου δείχνει πως έχει και την σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου.
Αυτό έστειλε το ευρώ στο 1,2396 δολάρια από 1,253 δολάρια νωρίτερα την Πέμπτη, μια πτώση 1,1%.
Σταθερά τα ευρωεπιτόκια
Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα, στα ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα, τα επιτόκια του ευρώ. Ειδικότερα, το επιτόκια αναφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης διατηρούνται στο 0,05%, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.
Σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,20% διατηρείται το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων - το επιτόκιο για καταθέσεις μιας ημέρας από τις τράπεζες στην ΕΚΤ.
Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (marginal lending facility rate), με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ για διάρκεια μιας μέρας παραμένει επίσης αμετάβλητο, στο 0,30%.