Χαμηλή και ευάλωτη χαρακτηρίζει η Κομισιόν την ανάκαμψη της ευρωζώνης στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, επισημαίνοντας ότι παρά τη βελτίωση που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους "οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν έκτοτε μειωθεί και επέστρεψαν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν στις αρχές του 2013, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πολύ αδύναμη δραστηριότητα για το τέταρτο τρίμηνο". "Δεν μπορεί να καταλήξει κανείς πως το φρένο στην ανάκαμψη αποδίδεται μόνο σε προσωρινούς παράγοντες" επισημαίνει η έκθεση.
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και θεωρεί πως η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση, παραδέχεται πως θα χρειαστεί ένας ακόμη χρόνος για να πετύχει ένα μέτριο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί φέτος 0,8%, κατά 1,1% τον επόμενο χρόνο και 1,7% το 2016 - επίπεδο ανάπτυξης που σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση (προ έξι μηνών) θα πετύχαινε το 2015. Στην έκθεση τονίζει μάλιστα πως η αναβολή αποδίδεται κυρίως στις εξελίξεις που καταγράφονται σε Γαλλία και Ιταλία.
"Οι πτωτικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη παραμένουν λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, των ευάλωτων αγορών και του κινδύνου για ανεπαρκή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" επισημαίνει η Κομισιόν.
"Η επιβράδυνση στην Ευρώπη συμβαίνει καθώς ο απόηχος από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση παραμένει" γράφει ο Μάρκο Μπούτι, ο γενικός διευθυντής του οικονομικού τμήματος της Κομισιόν που υπογράφει την έκθεση και συμπληρώνει: "Βλέπουμε να φρενάρει η ανάπτυξη στη Γερμανία..., παρατεταμένη στασιμότητα στη Γαλλία και ύφεση στην Ιταλία".
"Η κατάσταση στην οικονομία και στην απασχόληση δεν βελτιώνεται αρκετά γρήγορα" δηλώνει ο Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης, απασχόλησης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας και συμπληρώνει: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τους πόρους της για να αποδώσει περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην Ευρώπη. Θα προχωρήσουμε το επενδυτικό σχέδιο των 300 δισ. ευρώ για να δώσουμε ώθηση στην οικονομία και να πετύχουμε βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Η επιτάχυνση των επενδύσεων είναι ο άξονας της οικονομικής ανάκαμψης".
Ο Πιερ Μορσκοβισί, ο αρμόδιος επίτροπος για οικονομικά θέματα, δήλωσε: "Δεν υπάρχει μία μοναδική και απλή εξήγηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Χρειάζεται να δράσουμε σε τρία μέτωπα: για αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, φιλόδοξα σχέδια μεταρρυθμίσεων και επενδύσεις, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, στις Βρυξέλλες, στις εθνικές πρωτεύουσες και στις περιοχές μας για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και να πετύχουμε πραγματική αύξηση της απασχόλησης για τους πολίτες μας".
Ειδικότερα για τη Γερμανία, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 1,3% για το 2014 , 1,1% για το 2015 και 1,8% για το 2016. Το ΑΕΠ της Γαλλίας προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί φέτος 0,3%, κατά 0,7% το 2015 και κατά 1,5% το 2016.
Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό Νότο, η Κομισιόν προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ για την Ιταλία, αλλά ισχυρή ανάκαμψη για την Ισπανία. Συγκεκριμένα, για την Ιταλία προβλέπει μείωση του ΑΕΠ φέτος 0,4%. Για το 2015 προβλέπει ανάκαμψη 0,6% και για το 2016 ανάπτυξη 1,1%. Για την Ισπανία, η Επιτροπή βλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2014 κατά 1,2%, κατά 1,7% για το 2015 και 2,2% για το 2016.
Ελλείμματα
Ο μέσος λόγος των ελλειμμάτων προς ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα μειωθεί περαιτέρω φέτος, αν και με βραδύτερο ρυθμό από το 2013. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,6% για την ευρωζώνη, ενώ προβλέπεται ότι η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια. "Η στάση της δημοσιονομικής πολιτικής εκτιμάται πως θα είναι σχεδόν ουδέτερη το 2014 και το 2015" αναφέρει η έκθεση. Ο μέσος λόγος του χρέους προς ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 94,8%.
Πληθωρισμός
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό -που έχει αναδειχθεί σε μείζονα πηγή ανησυχίας προκαλώντας αλυσιδωτές κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες- η Κομισιόν αναφέρει "πως θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα το 2014". Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σταδιακά σημείωσε άνοδο στο 0,4%. "Καθώς η οικονομική δραστηριότητα σταδιακά ανακάμπτει και οι μισθοί βελτιώνονται, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η υποτίμηση του ευρώ, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,5% φέτος, στο 0,8% το 2015 και στο 1,5% το 2016".
"Τα στοιχεία πιθανότατα στηρίζουν τα επιχειρήματα αρκετών οικονομολόγων και επενδυτών που ζητούν από την ΕΚΤ να ξεκινήσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ανάλογο με εκείνα που ανέπτυξαν η Ιαπωνία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ", σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.