Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Εφιαλτικό το σενάριο αποπληθωρισμού για ευρωζώνη

Μια παρατεταμένη περίοδος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη θα είχε τρομακτικές συνέπειες για την οικονομία, προειδοποιεί η Fitch. Οι επιπτώσεις για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες. Ποιοι διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο υποβαθμίσεων.

Fitch: Εφιαλτικό το σενάριο αποπληθωρισμού για ευρωζώνη

Τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε η οικονομία της ευρωζώνης αν έπεφτε σε μια αποπληθωριστική παγίδα παρουσιάζει σε έκθεση της η Fitch, στην οποία τονίζει ότι αυτό δεν είναι το βασικό της σενάριο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου, η διατήρηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού σε μηδενικά ή αρνητικά επίπεδα θα ασκούσε τεράστια πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς και θα περιόριζε την δυνατότητα των κυβερνήσεων να βοηθήσουν τις προβληματικές τράπεζες. Παράλληλα, θα οδηγούσε σε σειρά υποβαθμίσεων για κράτη και τράπεζες.

O αποπληθωρισμός θα μπορούσε να χτυπήσει τα δημόσια οικονομικά για δύο λόγους.

Πρώτον, το επιτόκιο που πληρώνει μια κυβέρνηση όταν εκδίδει ομόλογα βασίζεται στον πληθωρισμό. Για παράδειγμα, αν η γαλλική κυβέρνηση εξέδιδε 10ετες ομόλογο το 2007, ένας επενδυτής που θα ανέμενε πληθωρισμό 2% θα ζητούσε απόδοση 2,5%. Αν στη συνέχεια ο πληθωρισμός υποχωρούσε στο -1%, ο επενδυτής θα ήταν κερδισμένος, αλλά η γαλλική κυβέρνηση θα πλήρωνε πολύ περισσότερα χρήματα.

Δεύτερον, αν υποχωρήσουν οι τιμές στα καταστήματα, τα έσοδα από πηγές όπως οι φόροι επί των πωλήσεων θα μειώνονταν.

Όπως μεταδίδει το Business Insider, στο σενάριο της η Fitch υπολογίζει πτώση του πληθωρισμού στο -1% το 2015 και το 2016 και αύξηση στο 0% από εκεί και έπειτα. Το ΑΕΠ θα έμενε στο 0% το 2015 και 2016 και θα αυξανόταν στο 1% τις υπόλοιπες χρονιές. Η ανεργία θα παρέμενε στο 12%. 

Με βάση την πρόβλεψη αυτή, οι επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος της Ιταλίας και της Ολλανδίας θα ήταν η εξής:

Ο διεθνής οίκος προειδοποιεί πως η στασιμότητα της οικονομίας της ευρωζώνης θα είχε αρνητικό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο υποβαθμίσεων θα διέτρεχαν οι αναδυόμενες χώρες της Ευρώπης, όπου οι σύνδεσμοι μεταξύ τραπεζών και επενδύσεων είναι ισχυρότεροι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v