Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OOΣΑ: Νέα σχέδια ενάντια στη διεθνή φοροαποφυγή

Η κατάχρηση των ρυθμίσεων για την αποφυγή διπλής φορολόγησης στο επίκεντρο των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Στο στόχαστρο τα κέρδη θυγατρικών από ενδοομιλικές συναλλαγές και η μεταφορά χρημάτων σε φορολογικούς παραδείσους.

OOΣΑ: Νέα σχέδια ενάντια στη διεθνή φοροαποφυγή

Σχέδια για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής από εταιρείες όπως η Amazon και η Google ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΟΟΣΑ.

Ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι ανέφερε στην ανακοίνωση του πως τα μέτρα έχουν εγκριθεί από όλα τα μέλη της G20 και του ΟΟΣΑ. Σημείωσε επίσης πως αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος για την αντιμετώπιση της μεταφοράς κερδών από τις εταιρείες και την διάβρωση της φορολογικής βάσης, το οποίο θα ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά. Μόνο τότε θα προχωρήσουν οι κυβερνήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ προβλέπουν τροποποιήσεις στη φορολογική συνθήκη του οργανισμού, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των ρυθμίσεων που έχουν σαν στόχο την αποφυγή της διπλής φορολόγησης των εταιρειών. 

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 50 έτη η εργασία του ΟΟΣΑ στην διεθνή φορολόγηση έχει επικεντρωθεί σε μέτρα για να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση των κερδών των εταιρειών. Ο βασικός φόβος ήταν πως η διπλή φορολόγηση είναι εμπόδιο στο εμπόριο και στην παγκόσμια ανάπτυξη. 

Ωστόσο, οι διοικήσεις πολλών εταιρειών έχουν εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες για να αποφύγουν συνολικά την φορολόγηση κερδών. Σύμφωνα με το Reuters, η Google εκμεταλλεύεται συνθήκες για να κατευθύνει πάνω από $8 δισ. αφορολόγητων κερδών έξω από την Ευρώπη και την Ασία σε μια θυγατρική στις Βερμούδες, που δεν έχουν φόρο εσόδων. 

«Βάζουμε τέλος στην διπλή μη-φορολόγηση» δήλωσε ο επικεφαλής για θέματα φορολογίας του ΟΟΣΑ, Pascal Saint-Amans.

Το think tank προτείνει επίσης περιορισμούς στα κέρδη που μπορούν να ανακοινώσουν οι εταιρείες για θυγατρικές ή ειδικά οχήματα που έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, όταν οι θυγατρικές αυτές εμφανίζουν κέρδη από ενδοομιλικές συναλλαγές, το ποσό θα πρέπει να διαμοιράζεται σε όλο τον όμιλο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v