To τελευταίο τριμηνιαίο διάγραμμα με τους σημαντικότερους κινδύνους ή «μαύρους κύκνους» που μπορεί να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία δημοσίευσε την Τρίτη η Societe Generale.
Όπως μεταδίδει το Business Insider, αν και η σημαντική επιβράδυνση στην Ευρώπη έχει μονοπωλήσει τις τελευταίες μέρες το ενδιαφέρον των αγορών, η Soc Gen εκτιμά πως πρέπει να ανησυχούμε περισσότερο για την Κίνα.
«Εκτός από τα γεωπολιτικά ρίσκα, οι πιο σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο είναι μια απότομη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας» επισημαίνουν οι αναλυτές της γαλλικής τράπεζας. «Το γεγονός ότι η Κίνα είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σημαίνει ότι σε ένα σενάριο στο οποίο η Κίνα αντιμετωπίζει μια απότομη προσγείωση με απώλεια 2 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ και κατάρρευση των επενδύσεων, η παγκόσμια οικονομία θα έχανε περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο μετά το σοκ».
Η Ευρώπη αντίθετα μπορεί να αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την Soc Gen.
Συγκεκριμένα οι αναλυτές της Soc Gen υποστηρίζουν ότι:
«Μια πολιτική συμφωνία προς μια δημοσιονομική ένωση στην ευρωζώνη αντιπροσωπεύει το πιο σημαντικό ανοδικό ρίσκο (upside risk) στο τρέχον οικονομικό μας σενάριο. Αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο (1) εισαγωγής ενός εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων στην Ε.Ε, (2) ξεκινήσουν βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, (3)χαλαρώσουν την δημοσιονομική λιτότητα και (4) επιτρέψουν στην ΕΚΤ να στηρίξει περαιτέρω αυτές τις δράσεις με ένα μεγάλο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων βλέπουμε πιθανή μια αύξηση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα το χρόνο την επόμενη δεκαετία».
Για τους χρηματιστές και τους επενδυτές, η Soc Gen πιστεύει πως ο μεγάλος κίνδυνος αφορά το outlook της νομισματικής πολιτικής:
«Όσον αφορά τις αγορές, η έξοδος της Fed σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή και υπάρχει ο κίνδυνος πιθανών αποσταθεροποιητικών διορθώσεων. Επιπλέον, ενώ οι πολιτικοί της ευρωζώνης έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν θετικές εκπλήξεις, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος περαιτέρω απογοήτευσης και με την περιοχή να βρίσκεται ήδη σε μια παγίδα χαμηλού πληθωρισμού, το σενάριο αυτό είναι πολύ πιθανό»
Πηγή: Business Insider