Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε πως θα διατάξει κατάπαυση πυρός σήμερα, εφόσον πραγματοποιηθεί η συνάντηση στον Μινσκ μεταξύ των εκπροσώπων της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ.
«Στις 11.00 (GMT) σήμερα, εφόσον πραγματοποιηθεί η συνάντηση στο Μινσκ, θα καλέσω το Γενικό Επιτελείο να προχωρήσει σε μια διμερή κατάπαυση πυρός και ελπίζουμε πως η εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου θα ξεκινήσει» ανέφερε ο κ. Ποροσένκο στα περιθώρια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.
Αργότερα την Πέμπτη, στη συνέντευξη τύπου της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Ποροσένκο υποστήριξε πως είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την έκβαση της συνάντησης στο Μίνσκ.
Ηγέτες των ρωσόφιλων ανταρτών ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι θα διατάξουν κατάπαυση πυρός στην ανατολική Ουκρανία την Παρασκευή αν υπάρξει συμφωνία στο Μίνσκ.
Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρένκο και ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λούχανσκ, ανέφεραν σε ανακοίνωση πως «είναι έτοιμοι στις 15.00 τοπική ώρα να διατάξουν κατάπαυση πυρός, αν υπάρξει συμφωνία και οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας υπογράψουν σχέδιο για την πολιτική ρύθμιση της σύγκρουσης».
ΗΠΑ και Γερμανία προειδοποιούν τη Ρωσία για νέες κυρώσεις
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε την Πέμπτη ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στα περιθώρια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ben Rhodes ανέφερε σε δημοσιογράφους πως τα νέα μέτρα είναι σχεδόν έτοιμα.
«Το σημείο κλειδί είναι ότι η Ρωσία πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει κόστος για την κλιμάκωση που προκαλεί» σημείωσε. «Αν η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, μπορούμε να κλιμακώσουμε την πίεση μας» πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν μια πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση και είναι προετοιμασμένα να διαπραγματευτούν με την Ρωσία. Προειδοποίησε ωστόσο πως μπορεί να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω κυρώσεις για αύξηση της πίεσης.
«Είμαστε προετοιμασμένοι να πιέσουμε για τις πολιτικές μας διεκδικήσεις επιβάλλοντας νέες κυρώσεις. Αλλά το μήνυμα είναι ότι θέλουμε πολιτική λύση» σημείωσε η κ. Μέρκελ στα περιθώρια της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Λαβρόφ: Μην βάλετε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ
Νωρίτερα την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε «πρακτικά βήματα» για την αποκλιμάκωση της κρίσης, θέτοντας ωστόσο μία βασική προϋπόθεση: τη διατήρηση της ουκρανικής ουδετερότητας.
Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στο σχέδιο 7 σημείων που παρουσίασε μία ημέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ελπίζουμε ότι οι εκκλήσεις (του Πούτιν) θα εισακουσθούν, ειδικά από το Κίεβο, (και από τους ηγέτες των ανταρτών) στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ» δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η Μόσχα επιφυλάσσει ιδιαίτερο ρόλο για τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αφού ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «σε συνεργασία με τον ΟΑΣΕ, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε πρακτικά βήματα προς την αποκλιμάκωση».
Παράλληλα όμως, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην προχωρήσει σε ένταξη της Ουκρανίας στη ΒορειοΑτλαντική Συμμαχία. Ενδεχόμενη απόπειρα να τερματιστεί το ουδέτερο στάτους της Ουκρανίας θα μπορούσε «να εκτροχιάσει τις προσπάθειες για έναρξη του διαλόγου με στόχο την εξασφάλιση της εθνικής ασφάλειας» δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Η Μόσχα άλλωστε, εδώ και καιρό έχει αποσαφηνίσει ότι θα θεωρήσει ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. «Ορισμένοι από τους δυτικούς μας εταίρους, συμπεριλαμβανομένων δυστυχώς και των παικτών με τη μεγαλύτερη επιρροή – των ΗΠΑ – θέλουν νίκη για το ΝΑΤΟ και μία κατάσταση όπου η Αμερική θα διατάσσει τη βούλησή της σε όλους» δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Λαβρόφ, όπως μεταδίδει το ΝΒC.