Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένουν οι αγορές από τις ομιλίες Yellen και Draghi

Στο σημερινό συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στρέφεται το ενδιαφέρον, σε μια περίοδο όπου τα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία είναι απογοητευτικά. Η στάση της Janet Yellen, η αγορά εργασίας και η ευρωπαϊκή εκδοχή της ποσοτικής χαλάρωσης.

Τι περιμένουν οι αγορές από τις ομιλίες Yellen και Draghi

Στο Jackson Hole των ΗΠΑ στρέφεται σήμερα η προσοχή των κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι περιμένουν να δουν αν η ομιλία της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, θα δώσει κάποιες ενδείξεις ως προς τον χρόνο της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Η ομιλία της Yellen στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole, που θα δοθεί σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), γενικά αναμενόταν ότι θα είναι σε ήπιο τόνο. Όμως, από την Τετάρατη, οι traders αναρωτιούνται αν η Yellen θα απηχήσει τις πιο επιθετικές διαθέσεις που φάνηκαν στα πρακτικά της Fed για τη συνεδρίαση του Ιουλίου, ή εάν θα τηρήσει τη γνωστή ήπια στάση της.

Το θέμα της ομιλίας της Yellen θα είναι «η επαναξιολόγηση της δυναμικής της αγοράς εργασίας» και αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της ότι η Fed πρέπει να διατηρήσει μια χαλαρή πολιτική που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Σημειώνεται ότι στα πρακτικά της Fed για τη συνεδρίαση του Ιουλίου φάνηκε ότι οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας εξεπλάγησαν από τη βελτίωση στην εικόνα της αγοράς εργασίας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ο οποίος μιλά στις 21:30 (ώρα Ελλάδος). Η αγορά αναμένει εξηγήσεις από τον Μ. Draghi ως προς το αν η Ευρώπη θα προχωρήσει στη δική της εκδοχή ποσοτικής χαλάρωσης ή σε αγορές τίτλων.

Το συμπόσιο των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών του κόσμου πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου τα στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία, για μία ακόμα φορά, είναι απογοητευτικά, με αποτέλεσμα οι κεντρικοί τραπεζίτες να μην έχουν την προθυμία, ή σε ορισμένες περιπτώσεις τη δυνατότητα, να κλείσουν την κάνουλα του εύκολου χρήματος, που χρησιμοποιείται από το 2008 προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη.

Από την πλευρά της Fed, οι αξιωματούχοι, που δείχνουν να προβληματίζονται από τον συνδυασμό της ακανόνιστης οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και της αύξησης των προσλήψεων, περιμένουν περισσότερες αποδείξεις πως η αύξηση των θέσεων εργασίας μπορεί να συνεχιστεί, προτού αρχίσουν να αυξάνουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Σε άλλα σημεία του πλανήτη, όμως, οι αξιωματούχοι προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να κάνουν περισσότερα - όχι λιγότερα. Η Κίνα, για παράδειγμα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τις ΗΠΑ, αγωνίζεται να ανταποκριθεί στον στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη, και ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων.

Η ιαπωνική οικονομία -η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου- έκανε βουτιά μετά την αύξηση της φορολογίας κατανάλωσης στη χώρα, και η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιέζει για την εφαρμογή προγραμμάτων αγοράς τίτλων που στόχο έχουν την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική οικονομία -η τέταρτη ισχυρότερη του κόσμου- συρρικνώθηκε το β' τρίμηνο και τώρα δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να πειραματιστεί με τα αρνητικά επιτόκια.

Η βρετανική οικονομία φαίνεται να είναι αυτή με τις καλύτερες επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο, όμως και εκεί η κεντρική τράπεζα δείχνει απρόθυμη να αντιδράσει με αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.

Έτσι, οι κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αφού πολλοί ανησυχούν μήπως τα χαμηλά επιτόκια που εφαρμόζουν για να ενθαρρύνουν τον δανεισμό και να ενισχύσουν την ανάπτυξη προκαλέσουν νέα χρηματοοικονομική φούσκα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v