Η Λευκορωσία θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται πότε θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, όμως ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από τον Λουκασένκο να γίνουν την Πέμπτη και να επικεντρωθούν στη διασφάλιση της πρόσβασης στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών.
Όπως μεταδίδει το Reuters, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στις συνομιλίες στο Μινσκ θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των φιλορώσων αυτονομιστών, αν και από το γραφείο του Λευκορώσου προέδρου τόνισαν ότι «έχουν προσκληθεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».
Στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να συμμετάσχουν ο Ρώσος πρέσβης στο Κίεβο, Μιχαήλ Ζουράμποφ, και ο πρώην Ουκρανός πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα, οι οποίοι έχουν συναντηθεί αρκετές φορές από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, όμως δεν έχουν καταφέρει να σημειώσουν πρόοδο για το θέμα.
Οι μάχες που συνεχίζονται στην ανατολική πλευρά της χώρας δεν επιτρέπουν στους αντιπροσώπους του ΟΑΣΕ να φθάσουν στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους.
Ο Ποροσένκο επιθυμεί στις διαπραγματεύσεις να συζητηθεί το θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που ισχυρίζεται το Κίεβο ότι κρατούν οι αντάρτες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της στο Facebook η ουκρανική προεδρία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος φαίνεται πως έχει στραφεί για βοήθεια στη Λευκορωσία, καθώς η πρώην σοβιετική χώρα είναι σύμμαχος της Μόσχας, αλλά έχει και μια σταθερή σχέση με την Ουκρανία.
Συνεχίζεται η αιματοχυσία
Εν τω μεταξύ, οι τοπικές αρχές του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί πως τις τελευταίες 24 ώρες έχουν χάσει τη ζωή τους 19 άνθρωποι.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Αβντιίβκα, περί τα 10 χλμ. βορείως του Ντονέτσκ και ότι δέχθηκαν νέες επιθέσεις από το ρωσικό έδαφος.
Ο ουκρανικός στρατός άρχισε επίσης μάχες εναντίον του Ιλόβαϊσκ, 20 χλμ. ανατολικά του Ντονέτσκ, διευκρίνισε το γενικό επιτελείο ουκρανικών επιχειρήσεων στην ανατολική περιφέρεια.
Η στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου έχει αναγκάσει τους αυτονομιστές να φύγουν από ορισμένες περιοχές, αλλά όχι από τα προπύργιά τους εντός και γύρω από τις πόλεις του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ οι μάχες έχουν ενταθεί μετά την κατάρριψη της πτήσης MH17 στις 17 Ιουλίου, όπου σκοτώθηκαν 298 άνθρωποι.
Η Δύση επιμένει πως το πιθανότερο είναι οι αυτονομιστές να κατέρριψαν το αεροσκάφος κατά λάθος και κατηγορεί τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τους αντάρτες, ενώ η Μόσχα το αρνείται.
Νέες κυρώσεις κατά ρωσικών επιχειρήσεων
Χθες οι εκπρόσωποι των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή νέων διευρυμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απαγόρευση αγοράς ομολόγων και μετοχών ρωσικών τραπεζών από Ευρωπαίους επενδυτές. Παράλληλα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις κατά της VTB, της Τράπεζας της Μόσχας και της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως είναι έτοιμη να στηρίξει τις εγχώριες τράπεζες στις οποίες επιβλήθηκαν οι τελευταίες κυρώσεις, αναφέροντας συγκεκριμένα πως «αν είναι απαραίτητο, θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να στηριχθούν αυτοί οι οργανισμοί προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα των πελατών, των καταθετών και των πιστωτών τους».
Η Τράπεζα της Μόσχας σχολίασε πως δεν πλήττεται από τον νέο γύρο κυρώσεων και πως δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε δανεισμό από τις ξένες αγορές. Η Ρωσική Aγροτική Tράπεζα δήλωσε πως δεν αναμένει επιπτώσεις από τις κυρώσεις και πως θα μπορούσε να στραφεί στη ρωσική κυβέρνηση για στήριξη εάν χρειαστεί, ενώ η VTB, η οποία χαρακτήρισε τις κυρώσεις «πολιτικά υποκινούμενες και άδικες», δήλωσε αισιόδοξη ότι μπορεί να βρει κεφάλαια εάν χρειαστεί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες πως οι νέες κυρώσεις θα κάνουν «την αδύναμη οικονομία (της Ρωσίας) ακόμα πιο αδύναμη», προσθέτοντας ότι «η Ρωσία για μία ακόμα φορά απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα, οπισθοδρομώντας σε δεκαετίες πραγματικής προόδου. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Αυτή είναι μια επιλογή που η Ρωσία και ο Πρόεδρος Πούτιν έχουν κάνει». «Αν η Ρωσία συνεχίσει σ' αυτόν τον δρόμο, το κόστος για εκείνη θα συνεχίσει να αυξάνεται», προειδοποίησε.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Παύλο Κλίμκιν, σε συνέντευξή του στο Reuters, χαιρέτισε τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στη Ρωσία και δεσμεύτηκε ότι το Κίεβο δεν θα επιτεθεί σε πόλεις που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη των εδαφών της.
Όπως υποστήριξε, μόνο μια πολιτική λύση θα βάλει τέλος στις συγκρούσεις, ενώ τάχθηκε υπέρ της πραγματοποίησης νέας διεθνούς συνόδου για το θέμα, σημειώνοντας πως έχει ήδη συζητήσει την ιδέα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Οι κυρώσεις δεν οδηγούν πουθενά
Οι νέες κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία δεν θα οδηγήσουν πουθενά και δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ο ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσιζχοφ. «Δυστυχώς η απόφαση επιβεβαιώνει το συμπέρασμά μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί ή δεν θέλει ακόμα να εγκαταλείψει μια πορεία αύξησης των πιέσεων μέσω κυρώσεων, που δεν οδηγεί πουθενά και που, σε κάθε περίπτωση, δεν συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν», τόνισε.
Για νέο «Σιδηρούν Παραπέτασμα» προειδοποιεί η Τσεχία
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Τσεχίας προειδοποίησε πως ένας παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας θα οδηγήσει σε ένα νέο «Σιδηρούν Παραπέτασμα», σημειώνοντας ωστόσο πως οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ και ΗΠΑ δεν θα έχουν σοβαρή επίπτωση στην τσεχική οικονομία.
Η Τσεχία, η οποία έχει ταχθεί κατά της επιβολής σαρωτικών κυρώσεων, εκφράζοντας ανησυχίες για τις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, είναι σημαντικός εταίρος χωρών της κεντρικής Ευρώπης. Οι εξαγωγές της προς τη Ρωσία πέρυσι ανήλθαν σε 116,2 δισ. κορώνες (5,67 δισ. δολάρια) –ή στο 3,7% του συνόλου- με τις εισαγωγές να αντιστοιχούν στο 5,5% του συνόλου.
«Είναι καλό (για την Τσεχία) που οι κυρώσεις στοχεύουν σε περιορισμένο αριθμό τομέων και δεν καλύπτουν ολόκληρη την οικονομία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα, σημειώνοντας πως δεν πιστεύει ότι είναι απαραίτητες περαιτέρω κυρώσεις.
«Ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε για τη Ρωσία, είναι ευνοϊκό να εμπλακούν σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο και να εμφανιστεί κάποιο νέο οικονομικό και πολιτικό Σιδηρούν Παραπέτασμα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας».
Απαγόρευση εισαγωγής φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία
Εν τω μεταξύ, μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ, η ρωσική υπηρεσία κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής παρατήρησης ανακοίνωσε την απόφασή της να απαγορεύσει την εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, όπως μετέδωσε το Reuters.
Η Δύση και η Πολωνία μιλούν για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από αυτήν την κίνηση, η Ρωσία όμως επικαλείται υγειονομικούς λόγους, τονίζοντας μάλιστα πως το θέμα τις πολωνικές εισαγωγές φρούτων και λαχανικών εξελίσσονταν για πολύ καιρό.
Χθες το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να απαγορεύσει την εισαγωγή κοτόπουλων από τις ΗΠΑ και φρούτων από την Ευρώπη, ενώ ερευνά την McDonald's για υπόθεση που αφορούσε τα τυριά της.
Παράλληλα, ρώσος νομοθέτης έχει καταρτίσει νομοσχέδιο που ενδέχεται να οδηγήσει σε απαγόρευση της δραστηριοποίησης αμερικανικών λογιστικών εταιρειών, όπως οι Deloitte και η KPMG, στη Ρωσία.