Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan AM: Τα μηνύματα του β’ εξαμήνου για τους επενδυτές

Πολλές μετοχικές αγορές ανά τον κόσμο έφθασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια του τριμήνου χάρη στο βελτιούμενο οικονομικό κλίμα παγκοσμίως, σημειώνει ο οίκος.

JP Morgan AM: Τα μηνύματα του β’ εξαμήνου για τους επενδυτές

Tο δεύτερο τρίμηνο του έτους είχε πολλές εκπλήξεις για τους επενδυτές σημειώνει η JPMorgan Asset Management κάνοντας τον απολογισμό για το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Όπως αναφέρει δεν ήταν όλες δυσάρεστες καθώς όλες σχεδόν οι βασικές κατηγορίες επένδυσης κατέγραψαν άνοδο κατά τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο. Πολλές μετοχικές αγορές ανά τον κόσμο έφθασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια του τριμήνου χάρη στο βελτιούμενο οικονομικό κλίμα παγκοσμίως και στην -ακόμη- πολύ ευνοϊκή νομισματική πολιτική, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μην έχουν λόγο να διαφοροποιήσουν τις κατανομές τους.

Τα χαμηλά επίπεδα μεταβλητότητας που διαμορφώθηκαν στις αγορές την άνοιξη προκάλεσαν κάποιες ανησυχίες για εφησυχασμό, καθώς οι επενδυτές αντιπαρήλθαν τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους. Τόσο οι αναδυόμενες όσο και οι ανεπτυγμένες μετοχικές αγορές κατέγραψαν καλή πορεία, ολοκληρώνοντας το τρίμηνο σε υψηλότερα επίπεδα, κατά 5,2% και 4,6% αντιστοίχως. Εν τω μεταξύ, τα ομόλογα διατήρησαν την έντονα ανοδική πορεία τους και ο δείκτης Barclays Global Aggregate Bond σημείωσε άνοδο 2,5%. Η μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, ήταν ίσως η εντυπωσιακή απόδοση των μεγάλης διάρκειας αμερικανικών κρατικών ομολόγων (30ετούς διάρκειας) που φέτος σημείωσαν άνοδο 13,8%.

Πιθανή η αγορά ομολόγων από ΕΚΤ

Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Όπως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο, η ΕΚΤ περιέκοψε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης από 0,25% στο 0,15%, ωθώντας τα επιτόκια των καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα. Η πιο ενδιαφέρουσα είδηση ήταν η εξαγγελία των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) που αποβλέπουν στην τόνωση του τραπεζικού δανεισμού και της πιστωτικής επέκτασης στην περιοχή. Τα TLTRO μπορούν να τροφοδοτήσουν τις τράπεζες με φθηνά δάνεια -υπό ορισμένες προϋποθέσεις- συνολικής αξίας της τάξης των 400 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία. Ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας των TLTRO και υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για το κατά πόσο τα χρήματα θα διοχετευθούν τελικά στην πραγματική οικονομία.

Η ΕΚΤ μπορεί όντως να πρέπει να προβεί και σε άλλες ενέργειες, καθώς τα οικονομικά στοιχεία από την ευρωζώνη καταδεικνύουν κάποια επιβράδυνση. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει και την εφαρμογή προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση, που παρακολουθείται στενά από τις αγορές, υποχώρησε από τα υψηλά σημεία που είχε καταγράψει νωρίτερα φέτος διατηρούμενος, ωστόσο, άνω του 50 – που είναι το διαχωριστικό σημείο μεταξύ συρρίκνωσης και επέκτασης. Η τιμή του βάσει των επίσημων στοιχείων, όμως, δέχεται πιέσεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας καθώς η κατάσταση στις χώρες της νότιας Ευρώπης εξακολουθεί να βελτιώνεται.

Η ΕΚΤ έχει σημαντικότερους λόγους να ανησυχεί καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ιδιαίτερα υποτονικός και οι τιμές αυξήθηκαν μόλις κατά 0,5% τον Ιούνιο, ενώ το ευρώ αποδείχθηκε ανθεκτικό έναντι του αμερικανικού δολαρίου, παρά τις ενέργειες της ΕΚΤ. Η κίνηση της ΕΚΤ υπογραμμίζει την απόκλιση που παρατηρείται στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, καθώς τίθενται όλο και περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τη χρονική στιγμή που θα γίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξακολουθούν να εκπέμπουν πολύ συγκρατημένα μηνύματα, παρά την καλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη.

Η εικόνα στις ΗΠΑ

Κατά τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 2,9% έναντι του προηγούμενου τριμήνου σε ετησιοποιημένη βάση. Αν και το ποσοστό ήταν πολύ δυσμενέστερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, αυτό ήταν αποτέλεσμα σημαντικών αλλά εφάπαξ αλλαγών που σχετίζονταν με τις δαπάνες στον κλάδο της υγείας και τη μείωση των αποθεμάτων.

Τα οικονομικά στοιχεία από τον Μάρτιο καταδεικνύουν ενίσχυση της οικονομίας, με καλύτερες σφυγμομετρήσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων και της κατανάλωσης, βελτίωση στην αγορά κατοικίας και μεγαλύτερη στενότητα στην αγορά εργασίας. Οι επενδυτές αρχίζουν να διερωτώνται γιατί η Fed τηρεί σήμερα αυτή την ήπια στάση, δεδομένου ότι η ανεργία μειώνεται ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά αυξάνονται, και να προβληματίζονται για τις προεκτάσεις αυτής της πολιτικής στην πορεία των επιτοκίων.

Η Μεγάλη Βρετανία και οι αναδυόμενες

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στη Βρετανία, καθώς η οικονομία της χώρας συνεχώς ενισχύεται. Υπήρξε, ωστόσο, κάποια ελλιπής συνοχή στα μηνύματα από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ο Μάρκ Κάρνεϊ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας, προκάλεσε κάποια ταραχή στην επενδυτική κοινότητα με μια πολύ επιθετική δήλωση όπου άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια ήταν πιθανό να αυξηθούν πολύ νωρίτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Έκτοτε, ωστόσο, ο Κάρνεϊ τηρεί πιο συγκρατημένη στάση, λέγοντας ότι η χρονική στιγμή της πρώτης αύξησης των επιτοκίων εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία για την οικονομία.

Ο δείκτης TOPIX ανέκτησε εν μέρει το χαμένο έδαφος από τους προηγούμενους μήνες φέτος και κατέγραψε άνοδο 5,1% στο δεύτερο τρίμηνο, αν και εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, σχεδόν στο 2% για το σύνολο του έτους. Οι αγορές άντλησαν στήριξη από τις πληροφορίες ότι το Κυβερνητικό Συνταξιοδοτικό Επενδυτικό Ταμείο πρόκειται να αυξήσει την κατανομή του σε εγχώριες μετοχές, καθώς και ότι οι επιπτώσεις της αύξησης του φόρου κατανάλωσης δεν ήταν τελικά τόσο σοβαρές όσο αναμενόταν.

Ο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε εξήγγειλε νέα αναπτυξιακή στρατηγική βάσει του τρίτου άξονα της πολιτικής των "Αμπενόμικς" για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική της χώρας. Η στρατηγική ήταν, σε μεγάλο βαθμό, μια νεότερη έκδοση των περσινών εξαγγελιών και οι αγορές δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα δοθεί έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας με μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού με μέτρα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και έναν σημαντικότερο ρόλο για τις γυναίκες.

Πολλές αναδυόμενες αγορές μετοχών και ομολόγων κατέγραψαν καλή πορεία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους για διάφορους λόγους και οι επενδυτές άρχισαν να επιστρέφουν σε αυτή τη μη δημοφιλή περιοχή του κόσμου. Τα μέτρα μεταρρύθμισης συνέβαλαν στην τόνωση των μετοχών της Ινδίας μετά την εκλογή του Ναρέντρα Μόντι και η δέσμη μικρών κινήτρων στην Κίνα επέδρασε θετικά στην οικονομική ανάπτυξη. Η κινεζική οικονομία φαίνεται ότι έφθασε σε κατώτατα σημεία το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, που ήταν αποτέλεσμα της αστάθειας στο Ιράκ, ευνόησαν τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες όπως η Βραζιλία και η Ρωσία. Εν τω μεταξύ, αφού αναγκάσθηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια για να στηρίξουν τα εθνικά νομίσματα στην πτωτική τους πορεία, πολλές κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες χώρες αρχίζουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική τους.

• Οι μετοχικές αγορές κατέγραψαν δυναμική πορεία στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ανέκτησε το ρυθμό της και η νομισματική πολιτική διατηρήθηκε ευνοϊκή.

• Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών ήταν μεταξύ των κλάδων σταθερού εισοδήματος με τις καλύτερες αποδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εισόδημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v