Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάζα: Αυξάνονται οι διπλωματικές πιέσεις για κατάπαυση του πυρός

Επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εκεχειρίας, ρίχνει στο τραπέζι η Αίγυπτος. Αρνούνται ακόμα και την ολιγόωρη ανθρωπιστική παύση πυρός Ισραηλινοί και Χαμάς.

Γάζα: Αυξάνονται οι διπλωματικές πιέσεις για κατάπαυση του πυρός

Για διπλωματική λύση προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα πιέζει η Δύση, ωστόσο τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Την ώρα που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Κάιρο, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την πρωτοβουλία της Αιγύπτου για εκεχειρία, το Ισραήλ απέρριψε επισήμως το αίτημα για ανθρωπιστική παύση πυρός στη Γάζα, ενώ και η Χαμάς ξεκαθάρισε πως δεν συζητά εκεχειρία.

Ο Τζον Κέρι έφτασε στο Κάιρο τη Δευτέρα και, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, είπε πως η Ουάσιγκτον «ανησυχεί βαθύτατα για τις συνέπειες της αρμόζουσας και νόμιμης προσπάθειας του Ισραήλ να αμυνθεί». Κατά τον ίδιο, «καμία χώρα δεν μπορεί να μένει άπραγη όταν δέχεται επίθεση με ρουκέτες». «Πάντα όμως, σε οποιαδήποτε σύγκρουση, υπάρχει ανησυχία για τους πολίτες –για τα παιδιά, τις γυναίκες, τις κοινότητες που βρίσκονται στη μέση».

Ανώτατο στέλεχος το αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το Reuters, είπε πως η επίσκεψη του Κέρι στο Κάιρο έχει στόχο «την επίτευξη κατάπαυσης των εχθροπραξιών όσο το δυνατόν συντομότερα», όμως η διαδικασία θα είναι δύσκολη, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές απέχουν πολύ σε ό,τι αφορά τους όρους της εκεχειρίας.

Ο Κέρι σχεδιάζει να παραμείνει στο Κάιρο το πρωί της Τετάρτης, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στο ταξίδι του στην περιοχή, που μπορεί να περιλαμβάνει συνομιλίες με αξιωματούχους του Κατάρ.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, στη σημερινή συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, έκανε λόγο για πιθανότητα επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για εκεχειρία.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και για να συναντηθεί με Παλαιστίνιους αξιωματούχους στη Δυτική Όχθη.

Το θέμα της Γάζας απασχόλησε επίσης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου με αντικείμενο τη Γάζα και την Ουκρανία, δήλωσε πως βασικός στόχος της Ε.Ε. είναι να συμβάλει ώστε να γίνει δεκτή η αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Όπως τόνισε, «θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην αποδοχή της αιγυπτιακής πρότασης, της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας. Υποστηρίξαμε την πρωτοβουλία αυτή από την αρχή, ως τη μόνη λύση που μπορεί να οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς κάλεσε για άμεση εκεχειρία. «Στο Ισραήλ και στη Γάζα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Ε.Ε.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν βιάζεται για εκεχειρία αν δεν καταστρέψει πρώτα τις υποδομές της Χαμάς. «Δεν είναι ώρα να μιλάμε για εκεχειρία», είχε πει νωρίτερα είπε ο υπουργός Επικοινωνιών του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν. «Πρέπει να ολοκληρώσουμε την αποστολή και η αποστολή δεν μπορεί να τερματιστεί μέχρις ότου εξαλειφθεί η απειλή των τούνελ», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα του ΟΗΕ για πεντάωρη ανθρωπιστική παύση πυρός, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

Νωρίτερα, ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν ξεκαθαρίσει πως ούτε η ολιγόωρη ανθρωπιστική εκεχειρία βρίσκεται στην ατζέντα για την ώρα. Όπως μετέδωσε η Haaretz, ανώτατοι Ισραηλινοί παράγοντες ανέφεραν πως ο Συντονιστής των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στις Περιοχές δήλωσε επισήμως στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ ότι το Ισραήλ απορρίπτει την πρόταση για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς, Μοχάμεντ Ζαζααλ, είχε ήδη δηλώσει πως, σε αντίθεση με διάφορες αναφορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία για εκεχειρία. «Θα συμφωνήσουμε σε ανθρωπιστικές εκεχειρίες διάρκειας ωρών, όμως όχι σε μακροπρόθεσμη ανακωχή», τόνισε.

Η Χαμάς, σύμφωνα με το Al Jazeera, επιμένει για άρση της κατάληψης του Ισραήλ στη Γάζα και για αποφυλάκιση κρατουμένων, προκειμένου να συμφωνήσει σε εκεχειρία.

Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, σε συνομιλίες που είχαν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, δεσμεύτηκαν ότι θα συνεργαστούν για την επίτευξη εκεχειρίας και για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Η Χαμάς έχει επαναλάβει την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και απελευθέρωσης κρατουμένων προκειμένου να σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών.

«Οι όροι της εκεχειρίας είναι... μια πλήρης άρση του αποκλεισμού και στη συνέχεια η απελευθέρωση αυτών που συνελλήφθησαν προσφάτως στη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια. «Δεν μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε σε έναν αργό θάνατο», τόνισε.

OHE: Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους αμάχους στη Γάζα

Οι άμαχοι δεν έχουν μέρος να κρυφτούν για να γλιτώσουν από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στην πυκνοκατοικημένη Γάζα και τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, την ώρα που ανακοινωνόταν ότι τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα, 15η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 593 τον συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων.

"Κυριολεκτικά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους αμάχους" στην Γάζα, δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.

Σύμφωνα με τον Λέρκε, 4.500 άνθρωποι ζουν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στον παλαιστινιακό αυτό θύλακα, στον οποίοι οι νεκροί από τότε που άρχισε η ισραηλινή επίθεση ανήλθαν σήμερα σε 593. Η προτεραιότητα για τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας είναι η προστασία των αμάχων και η απομάκρυνση και η παροχή ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σχεδόν 500 σπίτια έχουν καταστραφεί από τις Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και 100.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία του Γραφείου Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA). Εκεί υπάρχει ανάγκη για τρόφιμα, νερό και στρώματα, σύμφωνα με τον Λέρκε.

Συνεχίζονται οι μάχες

Στη 14η ημέρα της εισήλθε η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις στην περιοχή, ενώ βίαια επεισόδια σημειώνονται και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου γιατροί δήλωσαν πως στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο, όταν απωθούσαν διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες σε στρατιωτικό τζιπ.

Το Ισραήλ δήλωσε πως Παλαιστίνιος σήμερα πυροβόλησε αυτοκίνητο και τραυμάτισε σοβαρά έναν Ισραηλινό στην περιοχή της Ναμπλούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των Παλαιστινίων, μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 583 άνθρωποι από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.640. Το Ισραήλ μετρά 27 νεκρούς στρατιώτες και 2 νεκρούς πολίτες.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει χαθεί ένας στρατιώτης του στη Γάζα και ότι θεωρείται νεκρός. Δύο ημέρες νωρίτερα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι κρατά αιχμάλωτο Ισραηλινό στρατιώτη.

Το ισραηλινό Channel 10 News μετέδωσε ότι ο στρατός θεωρεί πως ο άνδρας σκοτώθηκε μαζί με άλλους 6 στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχθηκε τεθωρακισμένο όχημα την Κυριακή, όμως ο στρατός έχει αναγνωρίσει μόνο 6 πτώματα.

Επίθεση κατά των γραφείων του Al Jazeera

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Al Jazeera κατήγγειλε ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε προειδοποιητικές βολές κατά των γραφείων του στη Γάζα, λέγοντας πως ο στρατός επιβεβαίωσε τις βολές, εκφράζοντας όμως απορία ως προς τον λόγο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v